Дали вот "2 в 1" е най-доброто, ще видим на изборите. Но вчера президентът Радев беше категорично прав - така се спестяват много усилия и много пари от бюджета. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в студиото на "Денят започва" по БНТ с Георги Любенов. За първи ще видим президентски и парламентарни избори - прецедент в най-новата история на България, допълни Йотова.

Ще бъде трудно и в кампанията, една смесена кампания, смята вицепрезидентът.

Тънки сметки с президента не сме правили - дали ще бъде 14 ноември, дали ще бъде 21 ноември, в крайна сметка решението е на НС - нека да го припомня, първото решение беше да са президентските избори на 14 ноември. Президентът беше достатъчно толерантен, даде им достатъчно време, допълни Йотова.

Всичко си имаме много отдавна - така отговори тя на въпроса дали с държавния глава вече се готвят за изборите и са сформирали щаб.

Влизаме с нагласа за стабилност, за почтеност, за секунда не изневерихме на хората за онова, което им казахме през 2016 г.

Аз имам дълга политическа биография, но смятам, че винаги трябва да се държим така, сякаш излизаме за първи път. Не се водим по инерцията, че изглеждаме победители, категорична е Илияна Йотова.

Не чувстваме заплаха нито от г-н Йордан Цонев, нито от който и да е друг политически лидер, защото ние търсим подкрепата на хората, на българските гражданите. Когато миналата година, те излязоха на площада, за да ни подкрепят, ни беше много трудно и там имаше хора, които ни подадоха ръка, които ни оказаха морална подкрепа и те бяха от различен цвят, и казаха "така не може", обясни вицепрезидентът.

Тя коментира и евентуален политически проект на министрите от служебното правителство Асен Василев и Кирил Петков. Досега не съм чула някой от тях двамата да излезе и да каже "аз правя партия", заяви Йотова.

"Аз ще бъда изключително доволна, ако видя и публичния знак на членовете на БСП, да чуя тяхната преценка за огромната отговорност, която са ми поверили, дали наистина съм оправдала тяхното доверие. Така че, кой какъвто иска политически проект да прави. Ако има такава необходимост в страната, нека да става партия Не смятам, че БСП е неспокойна. Поддържам много тесни контакти с техните структури и дотук не съм чула тревога от някакъв хипотетичен нов проект. Това е партия на 130 години и някакъв нов проект да издърпва хора, това е абсурд", обясни вицепрезидентът.

Подкрепата на българските социалисти и хората в ляво, ще бъде най-добрата оценка за мен. Смятам, че ние с г-н Радев ще получим подкрепата на българските социалисти.

Дали ще има промени в следващия служебен кабинет - това е работа на президента, той ще направи преценката, подчерта Илияна Йотова.