Христо Иванов не е подал заявление за отказ от парламента и остава депутат, въпреки заявката, която направи, че се оттегля както от лидерския пост в ДБ, така и от новоизбраното Народно събрание. Това става ясно от окончателния списък с 240 депутати, които Централната избирателна комисия публикува. Там в 24 избирателен район в София под №1 в листата на ПП-ДБ фигурира името на Христо Любомиров Иванов.

След като новината се появи, от партията му излязоха с официално изявление, което гласи:

"Бившият председател на "Да, България" и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде депутат, както заяви, като изпълни всички процедури в Конституцията и Изборния кодекс. Той ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Трайна позиция на "Да, България" е, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание.

Наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс. Тя е била подлагана на обществен дебат и критики и ние последователно сме настоявали да бъде преустановена".

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов подаде оставка като председател на партията часове след края на изборния ден. Тя бе приета от изпълнителния съвет. Новината обяви самият Иванов след заседание на изпълнителния съвет на партията, която е член на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция изисква поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение", заяви Христо Иванов.

"Трябва да се поеме лидерска отговорност и аз съм готов да я поема", каза още той. "Имах разговор с Атанас и с Кирил, уведомих ги за решението, разговаряхме, приятелски", уточни политикът, който определи постъпката си като "курбан".

Иванов обяви още и че се отказва от депутатското си място в следващия парламент.

Скрийншот: ЦИК

Той беше категоричен, че няма да са кандадатира отново за председател на "Да, България". Престои Националният съвет на партията да организира избора на нов водач.

"Смятам, че е изключително важно да направим всичко възможно да започнем по нов начин и на нова страница разговора с избирателите и те да видят сериозно отношение към сигнала, който изпращам и затова мисля, че трябва да се стигне докрай. Ще се посветя на семейството ми оттук нататък и на партията "Да, България". Всичко, което мога да направя, за да върна това доверие под форма на това да им служа, ще го направя - ще бъдат активен с тях и сред тях. Така че аз оставам на терен, ще работя просто в друго качество и по друг начин. Не се отказвам от каузата, за която работя", каза преди 5 дни той. 

Иванов за втори път подава оставка след слаби изборни резултати. През ноември 2021 г. съпредседателят на "Демократична България" подаде оставка като председател на партията си "Да, България". Впоследствие тя не беше приета на Националната конференция на партията.