Мораториум върху откриване на болници до утвърждаване на нова Национална здравна карата е един от приоритетите на министъра на здравеопазването Христо Хинков. Той представи приоритетите на Министерството на здравеопазването пред членовете на ресорната парламентарна комисия.

Освен нова здравна карта, са нужни законови и подзаконови промени, които сега не дават възможност на НЗОК да отказва договори с болници. В личните ми приоритети е темата за доплащането от страна на пациентите, тъй като то е нараснало значително, посочи Хинков.

Въвеждане на профилактичен календар, планира министърът. Той иска да се увеличат средствата за профилактика и да се увеличи участието на населението в профилактиката.

Хинков иска изнасяне на клинични пътеки в извънболничната помощ. Необходимо е да се направи анализ на клиничните пътеки, каза здравният министър се обяви за доближаване до идеята за диагностично-свързани групи.

Изготвяне на задание за изграждане на национална детска болница е сред приоритетите на здравния министър. Във всеки областен град трябва да има център за психично здраве, по мнението му.

Нужно е да се изградят и центровете за лечение на инсулти. Здравната карта, която е изработена в момента, не дава яснота за нуждите в даден регион. Затова и новият министър иска да се промени принципа на изграждане на здравната карта. Хинков ще прави анализ на човешките ресурси в здравеопазването.

Преди заседанието пред медиите той поясни, че приоритет остава и проектът за нови линейки за спешната помощ по ОП Региони в растеж. Ще трябва да довършим проекта с пари от държавния бюджет и може и да връщаме евросредства, каза Хинков.

"До края на годината се очаква по проекта да бъдат закупени още 42 линейки с висока проходимост, които са предвидени от общо 400 линейки, като по този компонент проектът ще бъде изпълнен. Не можем да се справим поради различни причини с предвидените строително-ремонтни дейности", обясни министърът.

По проекта по програма "Региони в растеж" (2014 - 2020) за обновяване системата за спешната помощ се работи вече девет години. Първоначалната му стойност беше от 163 милиона лева, като включва доставка на 400 нови и оборудвани линейки и модернизиране на сградите в 237 спешни структури. Проектът трябваше да бъде завършен през 2020-та година, но беше удължен до тази година.

По думите на Хинков има възможност проектът да се удължи още веднъж - до следващата година, тъй като досега е изпълнен на 70%, но тогава ще трябва да го довършим със средства от бюджета.

Заради забавянето и увеличените цени на материалите проектът ще бъде дофинансиран с малко над 45 милиона лева, съобщи преди месец "Medical News", като се позова на информация от здравното министерство. Според ведомството средствата са заложени в новия бюджет.