"Определено имаше много политически изненади, не само в България, но и в моята страна през последните няколко години. Мисля, че изненадите са неразделна част от политиката. Не смятам, че трябва да сме учудени, че има изненади. Според мен трябва да се съсредоточаваме върху това как реагираме". Това заяви в ексклузивно интервю в предаването "120 минути" посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в края на своя мандат.

"Политиката, демокрацията никога не е права линия - тя е сложна. Понякога може да бъде обезсърчаваща, особено ако си имал 4 пъти избори, но тя е процес. Вие имате глас и трябва да останете ангажирани в този процес. Това е единственият начин, по който може да видите подобрение. Именно хората трябва да търсят отговорност от лидерите си", добави дипломатът.

Корупцията

Според нея най-добрата защита срещу корупцията е силна съдебна власт.

"Научила съм, че ако има политическа воля, има и начин. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, пречки. Бих казала, че дори този парламент има възможността да приеме тези законодателни текстове, част от които се обсъждат от 2009 година насам", коментира Херо Мустафа.

Тя коментира и наложените върху български граждани санкции по закона "Магнитски": "Стоим зад санкциите, които наложихме. Те са само един способ от многото усилия, по които работим заедно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона. Истинската реформа винаги трябва да бъде извършвана от българи. Ще се върна отново на реформите, които са възможни още сега, дори в този парламент, да бъде приет този законопроект и да бъде изпълнена съдебната реформа. Това може да бъде направено само от българи. Знам, че е трудно да се бориш с корупцията. В България олигарсите имат свръхсилна позиция. Те получават власт от политици, задържат я, използвайки икономическите си способности, след което правят всичко възможно, използвайки тези икономически средства, да изчистят имиджа си. Истинската реформа ще се случи единствено и само, когато има реформа и изпълнение и в съдебния сектор, и в прокуратурата".

Русия

"Знам, че България има дългогодишна история с Русия, специално чувство към Русия. Използвайки думата "влияние" в този контекст, то означава негативна власт, упражнявана пряко или непряко. Има много българи, които биха казали, че има подобно негативно руско влияние, не само в енергийния сектор, но и върху фалшиви новини, дезинформация, търговски сделки. Това влияние възпрепятства България да бъде независима, да оползотвори целия си икономически потенциал и да се възползва от правото си на суверенитет", коментира Херо Мустафа.

Според нея Руската федерация е използвала енергията като политическо оръжие. "България разчиташе 100% на Русия за ядрено гориво, почти 100% за руски газ. Трябва да кажа, дори ако погледнете дори решението на Русия от април миналата година едностранно да ви спре газа - това беше решение на Русия, не на България", посочи тя.

"България е абсолютно надежден съюзник в НАТО. Не само, че България изпрати тази военна подкрепа, но и медицинска помощ, генератори, освен това помага на бежанците, дошли тук, домакин е на бойна група на НАТО в България, засили ученията и обучението. Гордея се, че сме заедно с вас в този съюз и твърдо вярвам, че България е надежден партньор", категорична е Херо Мустафа.

Модернизацията на армията

"Модернизацията на въоръжените сили е български приоритет и, като ваши партньори, работим заедно в тази насока. Бих искала да подчертая, че посочихте една покупка - тази на вашите изтребители F-16, но е важно да се отбележи, че няма модернизирана нито една част в момента в българските въоръжени сили - нито в сухопътните сили, нито във военновъздушните сили, нито във военноморските сили. Българските въоръжени сили искат да се модернизират, нуждаят се от модернизация и няколко последователни български парламента са го подкрепили", посочи дипломатът.

"Вашата покупка на F-16 ще ви позволи да имате оперативно съвместими с НАТО самолети. Също така ще работим заедно за обновяване на инфраструктурата и другите способности. Знам, че българите се гордеят с армията си и биха искали модерни и силни въоръжени сили".

Краят на мандата

"Дъщерите ми обожават България, дори не искат да се местят. Това е място, което винаги ще бъде близко до сърцата ни и със сигурност ще се връщаме на посещения, за което нямаме търпение. Ще отнесем с нас частица от България - осиновихме си българска котка. Така че наистина това е място, което завинаги ще остане в сърцата ни", сподели дипломатът.

"Беше чест и привилегия, случваща се веднъж в живота, да служа в България и се запознах с толкова много герои в този мандат - от членове на гражданското общество, които продължават да се застъпват за правата на другите, през работещи в болниците доктори и сестри, направили толкова много за спасяване на животи по време на пандемията, през учители, които оформят характерите на децата ни, включително и на моите две дъщери, до военнослужещите мъже и жени, които защитават всички нас в България. Имам късмет, че в работата си се срещам с толкова различни хора и сред тях има толкова много герои", подчерта Херо Мустафа.