Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев са назначени трима заместник-министри, съобщиха от правителствения пресцентър.

В Министерството на вътрешните работи (МВР) поста поемат Стоян Темелакиев и Тони Тодоров. Стоян Темелакиев вече е заемал два пъти длъжността заместник-министър на вътрешните работи, съответно в периода декември 2021 г. - август 2022 г. и юни - ноември 2023 г. Кариерата му е изцяло в системата на МВР, изпълнявал е и длъжността главен секретар на МВР през 2021 г. Той е магистър по право от Югозападния университет "Неофит Рилски".

Тони Тодоров също е дългогодишен служител в МВР. Той работи в системата близо 20 години, като последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжност. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" от Националния военен университет "Васил Левски" в Шумен.

От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова.

В Министерството на правосъдието длъжността заместник-министър заема Спаска Кинчева. В периода от 2019 г. до 2023 г. тя е заемала поста на завеждащ отдел 02 "Досъдебен" във Върховната прокуратура. Преди това, от 2016 г. до 2019 г. е прокурор в отдел 01 "Специализиран" на Върховната касационна прокуратура. Била е също прокурор при Софийската районна прокуратура, Софийската градска прокуратура и при Апелативната прокуратура във Велико Търново.

От длъжността заместник-министър на правосъдието са освободени Емил Дечев и Юлия Ковачева.

Служебният кабинет с министър-председател Димитър Главчев встъпи в длъжност на 9 април. Вчера бяха назначени и трима заместник-министри на финансите: Методи Методиев, Стефан Белчев и Мартин Дановски, припомня БТА.