Партия "Глас народен" ще се яви самостоятелно на предстоящите европейски избори, обяви лидерът й Светослав Витков.

На пресконференция бившият вокал на групата "Хиподил", който от няколко години е в политиката, и заместникът му и общински съветник в СОС Венцислав Мицов представиха двамата водачи на листата си за вота през май - Венета Маджистрели и Ален Попович.

"Това са преди всичко млади, образовани, успели, нормални и подготвени хора, а не партийни лидери или бюрократи", заяви Витков.

"Бъдещият европалрамент ще бъде още по-дефрегментиран от сегашния. Очертава се появата на нови групи, но много групи няма да съществуват. Като първата интернет партия в България и от първите т.нар. спонтанни демокрации, смятам, че потенциален партньор на "Глас народен" в Европа е движението "5 звезди", Италия. С тях вече имаме проведени разговори и реализирана среща. Считам, че имаме пресечна точка по отношение на генезиса на създаването на двете формации, както и на желанието за по-пълноценна комуникация с избирателите", заяви Маджистрели.

"5 звезди" е популистка партия, която беше основана през 2009 година от общественика и популярен комик Бепе Грило. На парламентарните избори през 2013 година формацията получи 26% от гласовете, като това беше най-добрият резултат за отделна партия. По-късно тя беше оглавена от по-младия и умерен политик Луиджи ди Майо.

По думите на водачката на листата приоритетите, които "Глас народен" поставя в програмата си, са: повече диалог с избирателите, отчетност за работата на евродепутатите, повече прозрачност с цел осветляване на законодателния процес от европейската комисия през европейския парламет до Съвета на ЕС, по-голямо сътрудничество, но със зачитане на отделните идентичности на страните членки, хармонизация в общите европейски антикорупционни мерки.

Маджистрели заяви още, че се обявява за затварянето на сградата на ЕП в Страсбург. По този начин щели да се спестяват 200 милиона евро годишно. Тя Маджистрели също така сподели, че ако бъде избрана, ще дарява част от заплатата си като евродепутат за ин витро процедури в България.

Според Ален Попович, който е втори в листата, последната година е била трудна за ЕС.

"В този дигитализиран свят, който нараства и се променя, защитата на лични данни става изключително сериозен проблем и смятам, че трябва да водим прогресивна и отворена политика към всички иновации и регулации, които могат да ни помогнат да се справим с тези процеси. Ще повдигнем въпроса и за блокчейн технологиите, които все повече навлизат в сектора. Тези технологии ще ни дадат възможност да имаме повече прозрачност и ще улеснят нашата администрация, т.е. ще се даде възможност нещата да се случват бързо и сигурно", добави той.

Като пример за успешно дигитализиране и внедряване на блокчейн технологиите, Попович даде Естония, в която създаването на фирми и административната работа става много бързо.

В контекста на прозрачността и бързината на работа, той припомни и кампанията за европарламент на "Глас народен" от 2014 година, която се реализира изцяло в интернет.

"Тогава имаше и онлайн гласуване, където хората се включваха активно. Тази кампания показа, че хората имат дигитална грамотност. Тези процеси трябва да се адаптират, така че да бъдат в помощ на малкия и средния бизнес", добави той.

Накрая Светослав Витков уточни, цитиран от news.bg:

"Ние научихме скоро своя урок, естествено по най-тежкия начин, и на тези избори ще се явим сами, както предполагам и на следващите, които са за местна власт. Те са малко по-различни избори. Дали сме право на всяка една структура ако реши, че има достатъчно сила и общи политики и принципи с други организации на местно ниво, без, разбира се ГЕРБ, БСП и ДПС, да участват заедно. Но това се случва с разрешението на ръководството на партията".