Партия "Демократи за силна България" (ДСБ) отхвърли призива на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол всички десни партии у нас (включително и ГЕРБ) да се обединят в общ фронт за евроизборите. В писмо до Дол "тъмносините" заявиха категорично, че няма как да застанат рамо до рамо с управляващите и ги обвиниха, че самите те работят срещу декларираните ценности на ЕНП.

"С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво. Заради действията на Борисов и ГЕРБ, членството на българските проевропейски партии в ЕНП, започна да изглежда компрометирано сред българските граждани, което може да бъде реална опасност за ЕНП на предстоящите избори", пишат от партията, оглавявана от Атанас Атанасов.

Като пример десните посочват казуса с процедурата по изключване на партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП заради антиевропейската ѝ реторика. ДСБ отбелязват, че петимата евродепутати от ГЕРБ са гласували срещу резолюцията по темата в ЕП.

Партията поставя под съмнение и евроатлантическата ориентация на управляващите.

"Не по-малко обезпокоителен е проруският курс, които ГЕРБ устойчиво поддържа - противопоставя се на санкциите срещу Русия, отказа да експулсира дори един руски дипломат във връзка със случая Скрипал и отказа да се подкрепи румънската кандидатура на Лаура Кювеши за европрокурор. Така управляващите от ГЕРБ и "Патриотите", заедно с фалшивата опозиция на бившите комунисти, затвърждават убеждението в Европа, че не само Унгария, но и България е троянски кон на Путин в Европейския съюз", се казва още в позицията.

ДСБ настоява за общ проевропейски фронт, но около "Демократична България". Формацията сега обединява - ДСБ, "Да, България" и "Зелените".

Очаква се реакцията и на други десни партии - ДБГ, СДС и самите ГЕРБ.