"Обръщаме се към всички наши членове и симпатизанти с призив да се включат в протестите срещу парламента, правителството и управляващото статукво като граждани, чиито изборни права са грубо потъпкани", призоваха днес в декларация от партия "Глас народен".

В нея от формацията, оглавявана от вокала на група "Хиподил" Светослав Витков, настояват за незабавна оставка на кабинета "Борисов" и парламента, а президентът да сформира служебно правителство, което да въведе машинно гласуване още през изборите тази година. Освен това от партията апелират Румен Радев да наложи да наложи вето върху спорните промени в Изборния кодекс, с които преференцията при вота вече е невъзможна.

Ето какво се казва в посланието на "Глас народен" във Фейсбук, илюстрирано по този начин:

Снимка: Официален профил във Facebook

 

 

"Уважаеми български граждани,

Уважаеми гласоподаватели,

Уважаеми данъкоплатци,

Вчера депутатите от ДСП, ГЕРБ, АТАКА и НФСБ гласуваха така наречената "поправка ДПС" в Изборния кодекс (ИК), която на практика ликвидира възможността за преференциално гласуване.

След тази поправка, за пренареждане в листите, кандидатите ще трябва да съберат над 100 000 лични преференции за изборите за Европейски парламент, над 17 000 за изборите за народни представители и около 6 000 за изборите за местен парламент само за София.

Припомняме, че през 2013 година (по време на протестите срещу кабинета Орешарски, управлявал с мандата на ДПС и подкрепен от БСП), ПП Глас Народен внесе в Народното събрание (НС) предложения за промени в Изборния кодекс, сред които бе и въвеждането на преференциален вот без прагове. На това наше предложение НС тогава обърна внимание и Европейските избори през 2014 г. преминаха чрез гласуване с преференции без праг. Само две години по-късно отново ДПС внесоха поправка, с която водачите на листите бяха "спасени" от пренареждане, но въпреки това осакатяване, преференциалния вот показа, че работи.

С последната поправка в Изборното законодателство (която отново, по стар български обичай се прави в последния момент, само стотина дни преди старта на кампанията за Европарламент) управляващите показаха, че не им пука за българските избиратели, които могат да се възползват от възможността да изберат за кого да гласуват чрез преференция. За справка, на последните избори за народни представители над 1 млн. български избиратели са дали гласа си преференциално.

Народните представители не взеха под внимание взето решение след проведен референдум за електронното гласуване, отложиха отново машинното гласуване за след изборите за кметове и общински съветници през октомври 2019 г., не се съобразиха и с резултатите от референдума, проведен от инициативния комитет на Слави Трифонов, не се съобразиха и с изискванията на Венецианската комисия - промени в изборното законодателство да не се правят 6 месеца преди избори.

Уважаеми граждани и данъкоплатци на Република България,

с вчерашния акт 44-тото НС, чийто рейтинг според всички социологически проучвания се движи постоянно под 20% обществено одобрение показа, че не го интересува вашето мнение - нито по отношение на вашето право да избирате своите представители във властта, нито по отношение на волята ви да бъдете активни граждани и да отстоявате своите позиции.

Вчера в 44-тото НС се показа и грозната картинка на задкулисието - безпринципни мнозинства, които са динамични и се променят спрямо личните си интереси. Мнозинства, събиращи се само и единствено, за да приемат поредните правила, закони и нормативни уредби, които да бетонират политическото статукво. Така, вчера непримиримите иначе врагове АТАКА, НФСБ и ДПС гласуваха заедно, напомняйки ни 2013 г., когато Волен Сидеров бе не критик, а "златен пръст" на ДПС.

Вчера 44-тото НС на Република България показа, че е негодно да работи в полза на обществото и гражданите.

За това ние от ПП Глас Народен призоваваме президента Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, гласувани и приети на 14.02.2019 г.

Настояваме за незабавна оставка на 44-тото НС и правителството на Република България. Настояваме за свикване на служебен кабинет от президента Радев, който да проучи и спешно да приложи поне едно от исканията на българските граждани - въвеждането на машинно гласуване на предстоящите избори през тази година.

Обръщаме се към всички наши членове и симпатизанти с призив да се включат в протестите срещу парламента, правителството и управляващото статукво като граждани, чиито изборни права са грубо потъпкани.

ПП Глас Народен".