Главният прокурор Иван Гешев направи първи коментар за изгонването на руските дипломати. Според него това не е проблем на съдебната система, съобщи Нова тв.

Обвинител номер едно не коментира дали в прокуратурата е постъпвала информация от службите. "Има разделение на властите. Това не е проблем на съдебната система", лаконичен беше той.

По-рано през седмицата говорителката му Сийка Милева посочи, че в обвинението не е постъпвала информация от службите за нерегламентирана дейност на изгонените руски дипломати на територията на България.

"Не вярвам да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Русия", каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя все още се надява да бъде намерен компромисен вариант, така че и двете страни да направят стъпка назад, допълва БТА.

Йотова беше гост на фестивала "Съкровища от Изтока" в София - четвърто издание, който участват 12 азиатски държави, според организаторите..

"За мен най-добрият вариант е преразглеждане на наредбите в един двустранен диалог и там, където наистина има доказателства - руските дипломати да бъдат отзовани", посочи тя. Според нея няма никаква полза от радикални ходове и от двете страни.

"Що се отнася до начина, по който беше проведена цялата тази процедура, мисля, че вече достатъчно ясно стана, че 4-5 ден никой в държавата не може да поеме отговорността кой е взел това решение", добави още вицепрезидентът.

Йотова коментира и връчения мандат за кабинет на "Продължаваме промяната" като каза, че е чула доста амбициозна и сериозна програма. Според нея обаче кандидат-премиерът няма намерение да прави правителство на всяка цена.

"Бяха умерени оптимисти или умерени песимисти, някъде на средата казаха, че ще продължават разговорите с определени народни представители, каквото и да означава това, така че предстои да видим. Но това, което на мен лично ми хареса е, че този път, като че ли нямаше заявка непременно да намерим мнозинството, а по-скоро да се обединяват народните представители около тези приоритети, които бяха начертани, които уверявам ви, няма да срещнат никаква съпротива от наша страна, защото това бяха и нашите приоритети още от 2020-та година.

Запитана разбрала ли е защо са си очертали 6-месечен срок, тя отвърна: "Вероятно за да не стане както досега - едно чудесно намерение, коалиционно споразумение, а в крайна сметка резултатите са доста скромни."