Регионалният министър Иван Шишков по груб начин се опита да прехвърли върху народните представители отговорността за това, че по недостатъчно бърз начин се възстановяват щетите от бедствието в Карловско отпреди няколко месеца. Това коментира в кулоарите на Народното събрание (НС) депутатът от ГЕРБ-СДС Младен Шишков. Поводът е днешно изказване на министъра, който днес посети с. Каравелово , община Карлово, където е обявено частично бедствено положение.

Той, като министър, никога не е внасял в НС каквито и да е промени в Закона за устройство на територията или в Закона за обществените поръчки, които да облекчават процедурите по възстановяване при бедствие, подчерта депутатът.

За пореден път министър Шишков прехвърля върху здравата глава проблема, който той създава, в случая върху цялото народно представителство, на свой ред коментира и Николай Нанков. Той припомни, че през 2016 година по предложение на ГЕРБ са гласувани промени в закона за защита при бедствия, които позволяват при обявено бедствено положение да могат да бъдат приложени необходимите мерки ,за незабавно извършване на строителни работи, теренни преустройства и др. Т.е. този текст дава възможност на държавен, общински орган, на момента, при обявяване на бедствено положение, да започнат възстановителни дейности без обществена поръчка, без проект, подчерта Нанков. Още на първия ден държавата е била длъжна и е можела да започне възстановителна дейност, категоричен е той.

Нанков посочи, че няма нищо лошо АДФИ и Сметната палата да проверят и как са били изразходвани средствата в община Карлово.. По-рано на брифинг в парламента ПГ на "БСП за България" настоя за финансов одит на средствата, отпуснати за преодоляване на последиците от наводненията в карловските села Богдан, Слатина и Каравелово, случили се през септември миналата година.