Държавата е отпуснала достатъчно пари за карловските села след наводненията. Това обясни на брифинг от село Каравелово служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, след като вчера там беше обявено частично бедствено положение.

"С кмета сме се виждали многократно. Той в момента е получил от МРРБ над 8 милиона, които са за това да ремонтира пътищата, водопроводната мрежа. От държавата допълнително е получил още 12 милиона, от които около 9 милиона също за възстановяване на инфраструктурата. Тоест, след като всички щети са на практика на общинска инфраструктура, това, което е направила държавата, е да осигури и даде пари, което е направено на кмета на общината", заяви Шишков.

По думите му до края на февруари и март се очакват два групи проекти, така че да може да започне реалното строителство за част от пътищата, за които са отпуснати пари.

"За съжаление, не може да стане с магическа пръчка", отбеляза служебният регионален министър и продължи:

"Очакваме кметът да се справи и да може с тези пари да инвестира в инфраструктурата. Мисля, че държавата достатъчно е помогнала - дала е всички тези средства. Ако се наложи, вероятно ще бъдат дадени още пари, всички сме съпричастни. Ако проектите бъдат завършени в рамките на февруари-март, е добър сезон за строителство, така че се надяваме оттук нататък всичко да е така, както е планувано".

По думите на Шишков 3 милиона от отделените пари са били предназначени за почистването след бедствието, а безвъзмездна помощ е била получена освен от хората - и от други дружества и фирми.

Снимка: БТА

Всички щети са върху общинска инфраструктура, това, което е направила държавата, е да осигури пари на общината, каза Шишков.

От своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов отбеляза, че строителството на инфраструктурата може да започне през април, защото сега тече процедура по избор на проектант.

"Законът е такъв, че всички възлагания се случват по Закона за обществените поръчки. Не можеш да извикаш фирмата и да кажеш "почвай да работиш". Дори да имаш пари", подчерта градоначалникът.

Снимка: БТА

В момента се извършва строителство на пътищата Московец - Богдан и Богдан - Войнягово, добави Кабаиванов.

Изпратени са екипи на Басейнова дирекция "Източен беломорски регион", които обикалят по притоците на реката в село Каравелово, съобщи и министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, цитирана от БТА.

Тя обясни, че екипите ще дежурят събота и неделя, докато се вдигне частичното бедствено положение, за да се наблюдава дали има проблематични участъци.

Снимка: БТА

"При тяхното наблюдение, ако се идентифицира необходимост от реакция или от техника, съвместно с Министерството на земеделието ще се предприемат бързи действия, така че да се избегнат всякакви лоши събития", каза още министър Карамфилова.

Очакванията са за минимални валежи, след понеделник нещата се успокояват, няма опасност от бедствени явления, посочи още тя.