Преднината на ГЕРБ пред БСП се увеличава, но лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов е с 32% политическо доверие, на фона на премиера Бойко Борисов, който заедно с Мая Манолова от "Изправи се.бг" получава едва 25% подкрепа. Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", което е проведено сред 1019 лица над 18 г. в страната в периода 17-24 февруари.

Междувременно Трифонов обяви в профила си: "В петък, 26 февруари, в 19 ч. на живо в моята фейсбук страница и на живо по "Седем-осми Ти Ви" ще кажа и ще направя нещо много важно". Започнаха коментари, че е възможно той да оглави листа и да се кандидатира за депутат, но според други той едва ли ще направи това.

Данните от изследването показват още, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е с 20% доверие, съпредседателят на "Домократична България" Христо Иванов – с 15%, а водачът на ДПС Мустафа Карадайъ - с 9%.

Според проучването преднината на управляващите пред основаната опозиция, която досега беше около 2%, се увеличава - 24,6% биха подкрепили ГЕРБ/СДС, а 18,9% - БСП.

13% биха гласували за „Има такъв народ“, 8,5% - за ДПС, 7,6% - за „Демократична България“. На ръба са „Изправи се! Мутри, вън!“ - на Манолова и отровното трио - с 3,9% подкрепа, а ВМРО, които решиха да се явят на тези избори без НФСБ - едва 2,7%.

„Виждаме прогресивно отваряне на ножицата между ГЕРБ и БСП. Въпреки високото неодобрение на управлението към настоящия момент ГЕРБ успяват да мобилизират доста сериозна подкрепа. Докато БСП за пореден месец не успява да се позиционира като достатъчно смислена алтернатива на управлението“, коментира социологът Добромир Живков.

Данните сочат още, че българските граждани са неудовлетворени от посоката на развитие на страната. Факторите за това са социално-политическата обстановка и справянето с пандемията от коронавирус.

„Няма съществено изменение в нагласите. Постигнат е относителен баланс, който е със силно негативна оценка“, допълни той.

Оценката за справянето на правителството с епидемията се базира върху успеха на ваксинационната кампания. В този смисъл 45% смятат, че правителството се проваля, 35% - че се справя, а 20% посочват нито едно от двете.

Според данните 59% от хората няма да се ваксинират, а 39% смятат да го направят. 2% казват, че вече са се ваксинирали.

„Наблюдавайки тенденцията през последните месеци този път зададохме въпроса така, че да няма неутрална позиция. В обществото има определен социален натиск за ваксиниране и част от гражданите го усещат. Едновременно с това те отказват да го направят“, коментира Живков.

Хората в големите градове и с по-високо образование показват по-голямо разбиране на ситуацията и съответно са по-склонни да се ваксинират.

И "Тренд": Дистанцията между ГЕРБ и БСП се увеличава

ГЕРБ води с 4,8% пред БСП. Дистанцията между първите партии - ГЕРБ и БСП, леко се увеличава. 47% заявяват, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това показва и проучване на изследователския център "Тренд", по поръчка на "24 часа", проведено в периода 12-19 февруари 2021 г.

Според данните БСП се ползва с подкрепата на 24,1% от гласуващите. "Има такъв народ" запазва третата си позиция с 12,9% от гласуващите, следвана плътно от ДПС с 11,1%.

"Демократична България" е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6,2% от заявилите, че ще гласуват.

"Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение.

Под бариерата към момента остават новосформираната "Патриотична коалиция Воля-НФСБ" (2,6%) и "Възраждане" (1,1%).

Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочат данните на "Тренд".