Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи повечето законопроекти, подготвени от вицепремиера Валери Симеонов, сред които промените в закона за хазарта. Депутатите на Бойко Борисов обаче са твърдо против облекчаване на режима на тютюнопушене в заведенията, както предлага председателят на НФСБ.

Това стана ясно след среща в парламента между Сименов и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по искане на вицепремиера. В разговорите се включиха и депутати от двете групи.

Промените, които вицепремиерът предлага, са срещу агресивната реклама на хазартни игри.

"В момента в България се излъчват реклами на хазарт по най-безобразен начин, които въздействат не само върху децата, но и върху зрелите хора, като им внушават, че може за се забогатее и да се постигне нещо в живота без труд. Това е пагубно и съсипва ценностната система на българина от вече десетина години", мотивира се Симеонов.

Цветанов също коментира, че в момента има "епидемия, която заразява подрастващите и хората с по-нисък социален статус, които се поддават на манипулациите в медиите".

Гласовете на партията на Борисов в парламента ще получат измененията в закона за местните данъци и такси, за устройството на територията, свързани с преместваемите обекти по Черноморието, в закона за водите.

Цветан Цветанов смята също, че на първо четене ще минат и двата законопроекта, свързани с вероизповеданията (общ - ДПС, БСП, ГЕРБ, и на "Обединени патриоти", а между двете гласувания текстовете биха могле да се обединят в един.

В същото време ГЕРБ твърдо отказва да подкрепи законопроекта на Симеонов за облекчаване режима на тютюнопушене в заведенията, защото самите те само преди шест години са внесли действащите регулации и вече имало ефект от тях.

"Вчера имахме среща с ученици от Казанлък. 26 ученици на въпрос дали тютнопушенето трябва да бъде разрешено в заведенията - казаха категорично "не", подчерта Цветанов.

Той допълни, че е съвсем нормално вицепремиерът да търси политическа подкрепа за законите, които предлага на Народното събрание.

"Търся подкрепа в качеството си на вицепремиер, идейно част от законите действително са заложени в програмата на НФСБ, но те са подготвени в качеството ми на вицепремиер и нямам претенциите да игнорирам труда на министерствата", обясни и самият Валери Симеонов.

По думите му за пореден са били потвърдени добрите коалиционни отношения, а "каруцата" в управляващото мнозинство "скърцала", както се изрази другият вицепремиер - Красимир Каракачанов, именно защото вървяла.

Той не пожела да коментира вътрешнокоалиционните отношения в "Обединени патриоти", защото не били съществени за обществото въпроси и няма да се решават през медиите.

"Да оставим фактите да покажат дали сме стабилни или не", препоръча лидерът на НФСБ.

Днес той има среща и с левицата по подготвените от него законопроекти, но още вчера от БСП заявиха, че ще подкрепят промените за хазарта.