Депутати от "Обединени патриоти" внесоха в деловодството на парламента предложение за промени в Закона за вероизповеданията подготвен от екип на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.

"Това е фундаментален за нас законопроект. Една от причините ние да се занимаваме с политика - изграждане на преграда от страна на българската държава за възможност чужди държави и чужди начини на определени вероизповедания да влияят на вътрешната сигурност на страната. Това е законопроект, чиято основна насоченост е да преодолее потенциалните опасности от радикализация и политизация на вероизповеданията. Българските вероизповедания трябва да бъдат крепител, а не рушител на българското национално единство. Вероизповеданията в България трябва да проповядват само на български език, като службата може да е според традицията на съответната църква. Ако щете - българското знаме да се вее над всеки религиозен храм", заяви пред журналисти зам.-председателят на парламентарната група Искрен Веселинов.

Запитан дали ще подкрепят алтернативния законопроект на ГЕРБ, ДПС и БСП, той отговори:

"Законопроектът на ГЕРБ е част от нашия законопроект. В него има две-три спорни тези. Едната е, че Ислямският институт може да произвежда магистри и бакалаври, което смятаме, че не е приемливо, защото там няма защитимо ниво на стандарт. Само Ердоган си позволи образователните степени на верските училища да ги приравни на гражданските и така напълни администрацията с възпитаници на тези училища. Не смятаме, че това е добър пример".

По думите на Веселинов другият закон регламентира само вероизповеданията да получават пари от държавния бюджет, докато в този на патриотите си въвеждала тотална забрана за дарения от чужбина. Според него, ако се изчистят дискусионните моменти, двата законопроекта могат да бъдат обединени.

"Проектът слага преграда от страна на българската държава за възможност чужди да влияят чрез вероизповеданията на вътрешната ни сигурност. Основната му насоченост е да преодолее потенциалните опасности от радикализация и политизация на вероизповеданията и да прекрати някои негативни практики в момента", добави той.

Вчера на срещата между Красимир Каракачанов и председателя на БСП Корнелия Нинова, която предизвика недоволството на лидера на "Атака" Волен Сидеров, беше обсъдена и тази тема.