Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов не скри, че е засегнат от инициативата на шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов да внесе друг законопроект за вероизповеданията миналия петък заедно с Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ зад гърба на Обединените патриоти. Коалиционните партньори на ГЕРБ не са сред вносителите и не са били уведомени.

Това разкри самият Красимир Каракачанов пред медиите веднага след срещата си със соцлидерката Корнелия Нинова в парламента.

"Някой малко е избързал да внася подобен законопроект, след като аз още октомври съм го разпратил на всички в ОП и съм запознал колегите от ГЕРБ с този законопроект. Защо миналия петък се стигна до това бързане да се внесе, при положение, че в разговорите, които сме водили, се каза, че трябва да уточним еди какво си и накрая в един момент се оказва, че дори без да ни покани някой, при положение, че всички знаят, че аз работя по този въпрос, се внася някакъв законопроект!", заяви с възмущение Каракачанов.

Той не назова името на Цветанов, а се ограничи да спомене, че говори по адрес на "подписалите". От тях обаче само Цветанов е коалиционен партньор, тъй като другите вносители на проекта са лидери на опозицията - Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. Това не обиждало Каракачанов, но го подсещало да повтори констатацията си от миналата седмица, която оповести в присъствието на премиера, докато бяха в ТЕРЕМ-Търговище.

"А именно, че отношенията на ниво правителство са прекрасни, аз с премиера Борисов нямам абсолютно никакви проблеми и той няма с мен, надявам се, но явно скърцат колелата на каручката в парламента, това затвърждава моето убеждение в тази посока. При положение, че се знае и съм го изпратил законопроект октомври месец още, някой бързо да вкара миналия петък един законопроект, който всъщност е по предпочитания на ДПС, е малко...", не довърши коментара си лидерът на ВМРО.

"Ние смятаме, че няма да свършим работа по законопроектите с вероизповеданията, ако вътре фиксираме само заплащането на свещенослужителите на едно или друго вероизподевание. Ние трябва да ограничим финансирането по отношение на религиозни дейности, по отношение на строителство на храмове. Трябва да има контрол на всички. Не само през мюсюлманската религия се упражнява външно влияние. Ние добавяме много други неща, като много по-строг контрол на български граждани, които са завършили извън България религиозни науки и ги упражняват. Ако някой от българските граждани завърши едно или друго висше образование, неговата диплома се легализира през МОН. В различните вероизповедания в момента всеки един, завършил някъде, може да дойде и да започне да проповядва една или друга религия. Дипломата му трябва да се лицензира. Ако се прецени, че той е завършил такова учебно заведение някъде в чужбина, където се преподават радикални норми на една или друга религия, Дирекцията по вероизповедания и МОН могат да не му легализират дипломата", допълни Каракачанов. По думите му в законопроекта на ГЕРБ се фиксира само заплащането. Според него може би им се е видяло достатъчно. "Лично смятам, че като кажем "А", трябва да стигнеш до края на азбуката", допълни министърът на отбраната.

Каракачанов е връчил и своя законопроект за вероизповеданията на соцлидерката Корнелия Нинова по време на срещата с нея дори прогнозира, че най-добре ще бъде двата проекта - този на патриотите и този на ГЕРБ, подписан от БСП и ДПС, да се обединят в името на доброто на държавата.

На въпрос дали ще се среща с ДПС по Закона за вероизподеванията, Каракачанов каза: "Не съм ги канил на шербет, но мога да ги поканя. Ако желаят да се срещнем, ще се срещнем. Не само да ми говорят за демонтаж и всякакви други неща, от които явно не разбират", допълни министърът.

За оставки на срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова не е ставало дума,  каза още Каракачанов. "Моята цел беше, че когато критикуваш някого е хубаво да се срещаш с него. Аз запознах колегите от БСП с моите виждания за модернизацията на армията, поддръжката на техниката и въобще със състоянието на сектора", заяви Каракачанов.

На въпрос дали лидера на БСП Корнелия Нинова му е поискала оставката Каракачанов заяви, че за оставки не е ставало дума. Той поясни, че е длъжен, когато някой има съмнения по отношение на отбраната, да го запознае с факти, за да няма недоразумения.

На въпрос защо Волен Сидеров е сърдит, че не е поканен на срещата, Каракачанов каза, че тази среща не е в качеството му на лидер на една от партиите от "Обединени патриоти", а в качеството му на военен министър. Той добави, че е е звъннал на Волен Сидеров, но е бил зает.

"Ще се видим, няма проблем с него. Според мен някой погрешно го е информирал. Тук не става въпрос за преговори", коментира Каракачанов. Той поясни, че няма как да се случи да говори с БСП за преформатиране на коалицията.

"Когато ние сме в тази коалиция "Обединени патриоти", на която аз държа, изпълняваме ангажиментите си до края. Дори някой да  предложи формула, при която някой да действа сепаративно, аз няма да участвам в подобни неща", допълни министър Каракачанов.

Попитан дали министър-председателят Бойко Борисов му е разрешил да участва в срещата с лидера на БСП, военният министър посочи, че в коалицията режимът е друг.

"Аз още, когато г-жа Нинова отговори на моята покана за бирата, съм го информирал, че има отговор и че днес ще проведа тази среща. Не сме в режим някой да забранява", каза той.

По темата за отбраната на страната не би следвало да сме управляващи и опозиция, каза  Каракачанов. Той поясни, че на срещата с лидера на БСП е информирал опозицията какви са амбициите на правителството по отношение на разходите по отбрана. "Вие знаете, че по темата за разходите за отбрана имахме разминаване. На КСНС пред президента преди две седмици БСП заявиха, че те се въздържат от това да подкрепят увеличаването на разходите за отбрана до 2 % от БВП. Правителството на 3 януари 2018 г. прие този национален план. Моята цел е ясна, когато става въпрос за модернизацията на Българската армия, моята амбиция е да има консенсус в обществото, включително в партиите в парламента, без значение дали са управляващи или опозиция", заяви Каракачанов.

По думите му крайно време е, ако искаме да имаме модерна армия, тези разходи да се направят. Каракачанов заяви, че е запознал БСП с два законопроекта, които са внесли в Министерски съвет и с трети, който предстои да бъде внесен и с неговите виждания по отношение на разходите за модернизация на армията. "Другата тема, която също касае мои ангажименти в правителството, е темата със сигурността. Октомври месец направих една работна група. Натоварих Искрен Веселинов да движи нещата.