Конституционните промени далеч не се ограничават единствено и само до подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, БСП също е част от този процес. Това каза в ефира на бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Според нея конституционни промени се извършват с широка парламентарна подкрепа.

Когато говорим за конституционни промени, трябва да си дадем време за дебат, за да бъдат те разбрани от обществото, посочи Мария Габриел. Тя изрази мнение, че е важно дебатът да се случи в Народното събрание. ДПС има проект, който е внесен, съгласуван с Венецианската комисия, посочи Габриел. И изрази очакване да има и други законопроекти за промени в Конституцията.

Относно коментара за Иван Гешев при първата й медийна поява в парламента, преди началото на разговорите за съставяне на правителство, Габриел заяви, че ясно е казала, че министърът на правосъдието предлага на Висшия съдебен съвет да разгледа искането за оставка на главния прокурор. "Последните години нееднократно гражданите и политически лидери са заявявали необходимостта не за персонална промяна, а да има крачка, свързана с правомощията на главния прокурор, която да върне чувството за справедливост на гражданите. Тази крачка може би е първа, но тя далеч не изчерпва нуждата от цялостна съдебна реформа. Ето това беше и моята заявка", коментира още вицепремиерът.

"Ставаме свидетели на психоатаки и компромати, аз мисля, че е въпрос на време това да стане ясно", коментира Габриел във връзка с темата "Барселонагейт" и искането за сваляне на имунитета на Бойко Борисов. Тя припомни, че лидерът на ГЕРБ е бил две години без имунитет.

Докато има усещане, че политически може да бъде инструментализирана институцията, няма как решението да бъде променено, визирам конкретно това на Изпълнителната комисия на ГЕРБ - за това да не бъдат давани имунитети на депутати, докато не бъде реализирана съдебната реформа, посочи още Габриел.

Попитана дали ще ревизира посланически назначения, вицепремиерът и външен министър отговори, че най-важно е да се види бюджетът. Бюджетът на Министерството на външните работи трябва да му позволява реално да извършва дипломатическа дейност. На фона на този дебат, разбира се, че ще дойдат и теми, които са свързани с това - ще имаме ли посланик в Украйна, в Париж, отбеляза Габриел.

Тя каза, че на този етап няма решение за номинацията за български еврокомисар, но увери, че по темата ще има единодушие с министър-председателя Николай Денков. Ще дискутираме, когато темата е на дневен ред, очакваме писмо от Европейската комисия, че трябва да стартираме процедурата, добави вицепремиерът. Габриел заяви, че изборът на нов еврокомисар трябва да покаже, че България се отнася сериозно към поста.

На въпрос за мотивацията й да се върне в България и да бъде част от правителството, Габриел посочи като една от причините необходимостта от редовен кабинет и работещо правителство. По думите й две години страната е била в безвремие, което е криело заплаха да бъдат пропуснати възможности за развитието й. Тя подчерта, че е важно България да заявява категорично евроатлантическата си ориентация.