Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод условни присъди на фалшификатори на пари, предаде БТА.
Той нарече тези присъди "тежки" и призова да се знаят имената на съдиите, които ги постановяват.
"Всичко това води до необоснован разход на данъкоплатеца за задържания на едни и същи лица в кратки срокове. Обществото трябва да знае "кой съдия е ударил с чукчето". Няма как да обясним, че България може да е оазис и меката на фалшивите пари", посочи Цветан Цветанов.

Вътрешният министър даде и пример със случая с фалшивите евро, печатани в село Долно Сахране, които по експертизата на Европол, са били засечени в 24 държави в ЕС през последните 4-5 години. При спецоперация на МВР в края на миналата година групата, печатала банкнотите-менте беше разбита.
Заради успеха на спецоперацията у нас пристигна и директорът на Европол Робърт Уейнрайт. По-късно обаче задържаните бяха осъдени на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Операция "Валутата"
Снощи МВР извърши поредната спецакция срещу група, занимаваща се с изработване и разпространение на фалшиви долари и евро. При операция "Валутата" бяха задържани над 150 000 фалшиви долари с номинал 100-доларова банкнота, както и 50 000 евро* с номинал 50 евро. По време на обиските и огледите са присъствали и представители на американската Сикрет сървис.

В хода на акцията, в района на Немската гимназия в столицата, е атакувано ателие за производство на фалшификатите, собственост на 46-годишен софиянец, вече осъждан за фалшифициране на евробанкноти и е в период на 5-годишен изпитателен срок по тази присъда. Вчера по обед мъжът имал сделка с 38-годишен сърбин, на когото продал 20 000 евробанкноти-менте с номинал 50 евро. След покупко-продажбата сърбинът е задържан с фалшивите пари. Скоро след това в офиса на фалшификатора пристигнали антимафиотите и го заварили по време на работа – поставял холограмни знаци на вече отпечатани фалшиви евро купюри.

Близо до печатната база е задържан и помощникът на фалшификатора - 41-годишен мъж, собственик на копирен център, който също осъждан за фалшифицирне на пари. В центъра в кв. „Стрелбище” пък са открити фалшиви банкноти от 100 долара, лого на банкова карта и пластики с надпис на други две световни картови компании, фолиа с имитация на воден знак за евро банкноти, компютърни конфигурации и други материали и вещи, свързани с престъпната дейност.

Неутрализираната група е изработвала евро банкноти, разпространявани на територията на Гърция, Белгия, Германия, Испания и други страни от ЕС.


*По данни на Европейската централна банка в обръщение са 14 милиарда броя банкноти евро на стойност 840 млрд. евро.