Това заяви директорът на Европол Робърт Уейнрайт на пресконференция в Министерски съвет след срещата си премиера Бойко Борисов, предаде БТА.

Уейнрайт пристигна на еднодневно посещение у нас, за да участва в представянето на операцията по разбиване на нелегалната печатница за фалшива валута в с. Долно Сахране. Участниците в операцията получиха благодарствени писма от директора на Европол, а премиерът Бойко Борисов получи награда от Робърт Уейнрайт, предаде "Фокус".

Уейнрайт благодари на Борисов за подкрепата за Европол и за политическата решимост, която българският премиер демонстрира в борбата с организираната престъпност. "Заедно твърдо сме решени да превърнем Европа в по-сигурно и безопасно място", каза още директорът на Европол, а премиерът Борисов допълни: "Това е безпрецедентен случай на сътрудничество между правозащитните организации в Европа".

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик добави, че операцията за борба с фалшификатите е огромен успех. "Това беше ключова операция, но е много повече от това, защото отбелязва нова ера на сътрудничество между България и правоохранителните органи на Европа и САЩ", коментира дипломатът. По думите му това е положителен знак за пътя на България към Шенген и преди всичко изпраща сигнал на престъпниците в целия свят, че те не са в безопасност.

Вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че резултатите, които се постигат, се дължат на оперативната работа на директорите и редовите служители на МВР. За да могат те да си свършат добре работата, политиците трябва да имат воля да дадат оперативна свобода на тези работници, допълни Цветанов.

Спецоперацията на ГДБОП и "Сикрет сървис" бе извършена на 1 октомври т.г. По думите на вътрешния министър в разкритата нелегална печатница в казанлъшкото село Долно Сахране е била разпространена фалшива валута в 24 държави и в страните от ЕС. Откритите фалшиви пари са били с равностойност над 1.5 млн.евро.