На 1 юни - Международния ден на детето, започна разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница.

Символичното начало на реалните действия по подготовка на терена за строителство дадоха служебният премиер Димитър Главчев, както и служебните министри на здравеопазването Галя Кондова и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Кориторава, предава БТА. 

Снимки от началото на процеса вижте ТУК>>>

Служебният премиер посочи, че няма обжалвания и изграждането на болницата ще започне след разчистването на терена и събарянето на постройките там.

"Честит празник на българските деца, те са нашето бъдеще. В тази връзка сме тук за първото реално действие от повече от две години по отношение на детската болница. До края на май ще се случат всички други строителни процедури, които обещахме. Събарянето на сградите ще се случи поетапно, тъй като са доста", заяви Главчев.

Това са 40 декара, които са абсолютно безспорни. Няма никакви пречки за изграждането на Националната детска болница, коментира Главчев.

Снимка: БТА

Владко Григоров, изпълнителен директор на Здравната инвестиционна компания за строителството на детската болница, обясни, че за разчистването на терена са предвидени седем месеца. Той поздрави екипа на Министерство на здравеопазването, за да може в рамките на една седмица да стартира този процес.

По думите му закъснението от един ден е, за да може да има символично начало на откриването на процеса по строителство на Националната детска болница.

Снимка: БТА

Григоров подчерта, че има решение на Върховния административен съд (ВАС) и всички обжалвания са приключили. Това беше причината за закъснението на целия процес. Ние ще съдействаме на подизпълнителя, така че нещата да се случат, коментира той.

Бяхме информирани от строителната фирма, че има опасни елементи по фасадите и покривните структури, които трябва да се премахнат. Започваме първоначално с тези действия, като съответно съгласно Закона за устройство на територията пуснахме план за безопасност, съгласуван от община Овча купел, започваме премахването на тези елементи за осигуряването на сигурност на работещите на строителната площадка, поясни изпълнителният директор и добави, че е пуснал и възлагателно писмо, с което стартира изпълнение на спечеления договор за разрушаване на сградите на строителния обект.

Снимка: БТА

По думите на Григоров с даване на възлагателното писмо стартират всички процедури по проектиране и изграждане на Националната детска болница. Оттук нататък имаме седем месеца, в които всичко, което се вижда, трябва да се премахне, включително и основите, обясни той.

Григоров каза още, че за да бъде ускорен процесът, работят с Европейската инвестиционна банка, с която има подписано споразумение.

Снимка: БТА

Здравният министър Галя Кондева посочи, че в тази болница децата ще получат денонощна, високоспециализирана, здравна помощ на едно място и в съответствие с европейските стандарти за качество, безопасност и ефикасност. Екипът на здравното министерство полага много усилия и е приоритет в неговата дейност да подобри детското и майчино здравеопазване. Точно това е една от първите стъпки. Благодаря на всички, които полагат усилия и дават целия си професионален опит и експертиза, за да можем да ускорим процеса по изграждане на Националната детска болница, добави тя.

Министърът посочи, че би трябвало в началото на следващата година да имаме готовност за проектиране и строеж на Националната детска болница. След приключване на тези начални действия, които ще отнемат шест - седем месеца, ще са необходими три-четири години за изграждането ѝ, каза тя. Кондева увери, че се работи паралелно и ускорено. Успяхме да наваксаме забавянето донякъде и се надявам, че ще успеем да изпълним ангажиментите, които поемаме, коментира министърът.

Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството подчерта, че проблем с терена няма. Обещавам от името на регионалното министерство да бъде създаден наистина необходимия, бърз, лесен достъп до болницата. Това ще се случи със завършване изграждането на Софийския околовръстен път. Там предвиждаме необходимата транспортна връзка за комплекса. Сформирана е работна група, обясни тя и изрази надежда във възможно най-кратък срок да имат окончателните завършени идейни проекти за започване на същинското проектиране.

При приемането на бюджета, депутатите записаха в него изграждането на Национална детска болница.

Снимка: БТА