Един човек е загинал тази нощ при поредица от израелски въздушни удари в Ливан, съобщиха държавните медии в страната, цитирани от ДПА и БТА. Според Националната новинарска агенция на Ливан (ННА) при нападенията на различни места в Южен Ливан са били ранени и няколко души.

Сграда в крайбрежния град Аадлун е била разрушена, а десетки други са били повредени, съобщи ННА, като уточни, че при ударите срещу намиращ се близо до него град са пострадали двама мотоциклетисти. Израелската армия твърди, че въпросните мъже са били членове на проиранското въоръжено движение "Хизбула".

По-рано днес военните съобщиха, че през нощта са извършили нападения срещу цели на "Хизбула" в района на Адлун и Кана, наред с други места, в отговор на по-ранни нападения срещу Северен Израел.

Израелските удари са поразили няколко ракетни площадки, използвани преди това от "Хизбула", която е съюзник на палестинската въоръжена групировка "Хамас", съобщиха официални представители.

На свой ред "Хизбула" пое отговорност за днешните нападения в Северен Израел. В отговор на удара по двамата мотоциклетисти въоръжената милицията заяви, че е извършила атака с щурмови безпилотни летателни апарати срещу израелски военни цели близо до кибуца Ифта в Северен Израел.

От началото на войната в ивицата Газа през октомври миналата година в пограничната зона между Израел и Ливан ежедневно има сблъсъци между израелската армия и "Хизбула", която е подкрепяна и от други групировки.

Взаимният трансграничен обстрел причини голям брой жертви и сериозни разрушения в селищата от двете страни на границата. Около 150 000 души са евакуирани или са напуснали зоната на бойните действия, отбелязва ДПА.