Чувствително повишаване на случаите на петата болест в Европа и у нас. В България от началото на годината в Националния център по заразни и паразитни болести са доказани близо 50 случая. За сравнение, 2023 г. са били 10.

Бумът на разпространение на болестта обичайно е през пролетта и лятото. Първоначално протича с грипоподобни симптоми - температура, отпадналост, болки в ставите. Разликата с обикновената вирусна инфекция е характерният кожен обрив, който започва от лицето - бузите изглеждат все едно са плеснати.

"След това вече се ангажират тялото и крайниците с макулопопулозен зачервен обрив, който не сърби и в общи линии кожните раздразнения отшумяват за една седмица", обясни пред БНТ дерматологът д-р Мирослава Михова.

Инфекцията се предава по въздушно-капков път, а заразяването става преди появяването на обрива. Заболяването не е животозастрашаващо в голяма част от случаите.

"Тогава, когато има злокачествени заболявания или други причини за срив в имунитета, може да има усложнения. Но при едни здрави дечица си протича изключително самоограничаващо се и доброкачествено", обясни д-р Михова.

Заболяването може да засегне и по-възрастни лица, при които, ако са с увредена имунна система, също може да протече тежко - с тежка анемия, с полиартрит, сърдечно-съдова недостатъчност", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

Преди дни в Солун, вследствие на усложнения от болестта, почина дете на 3 години и половина, което е развило миокардит. 

Болестта може да крие рискове при бременни жени, тъй като може да се предаде от майката на плода.

"Над 50% от бременните си имат антитела, т.е. прекарали са това заболяване, те са имунни. Достатъчно е един път да сме боледували, за да имаме имунитет за цял живот. Така че, те са предпазени и по статистически изчисления рискът е за около 10% от бременните", каза още проф. Христова.

Заболяването се нарича пета болест, защото е петото от шестте често срещани детски заболявания, които могат да причинят обриви.