България се придържа към Устава на Организацията на обединените нации (ООН) по отношение на помощта за Украйна, още повече, че всичко, което сме изпратили като пакети, има изключително отбранителен характер. Това каза пред bTV служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

БТР-ите са в гражданската отбрана на Украйна, използват се за вътрешна отбрана, както и патроните, които изпращаме, затова няма смисъл да налагаме ограничения, коментира той темата дали може да се използва полученото от Киев въоръжение за удари по военни цели на територията на Русия, предава БТА.

Съгласно Устава на ООН, Украйна, като жертва на агресия, може както да получава помощ, така и да използва предоставената ѝ помощ по начин, по който тя намери за добре. Тоест използването на предоставени военни системи за поразяване на военни цели на територията на Русия от украинска страна не е нарушение на международното право, обясни още служебният министър.

Военните действия в близост до Харков са много типични, защото руските огневи средства са на руска територия и когато ви обстрелват от другата страна на границата вие няма как да се защитите, ако не поразите целите, които ви обстрелват от другата страна на границата. Въпреки това обаче всяка държава има право да наложи така наречените "национални ограничения", каза още служебният министър.

Атанас Запрянов обясни, че не споделя мнението на президента Румен Радев, че всички страни членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в конфликта между Москва и Киев.

В отговор на въпрос служебният министър обяви, че темата за изпращане на български военни в Украйна никога не е била обсъждана, нито при предното избрано правителство, нито сега - при служебното правителство. Тази тема, ако ще се обсъжда, е в правомощията на българския парламент, отново повтори той.

На този етап служебният кабинет изпълнява вече приетите решения на Народното събрание, сред които и това, че участваме в подготовката на украинските въоръжени сили извън територията на Украйна и ние като служебно правителство нямаме право изобщо да мислим за присъединяване към една подобна инициатива - обясни Запрянов във връзка с появили се информации, че Франция обмисля изпращането на военни инструктори на терен.

Предстои служебното правителство да се реши кой ще ръководи българската делегация на срещата на високо ниво на НАТО във Вашингтон, каза още Атанас Запрянов. Трябва да се приеме и обща национална позиция по дискутираните въпроси. Възможно е, в зависимост от това как се развие вътрешнополитическата ситуация, това решение да бъде взето и от политическо правителство, добави той.

Най-вероятно много скоро ще бъде приета ремонтираната писта на "Граф Игнатиево", която ще се ползва от самолетите Ф-16, допълни служебният военен министър.

В момента тя се облита и се извършват други необходими експертни оценки. Проблемът там е с някои обекти, които трябва да бъдат сертифицирани от САЩ, където се опитваме да наваксаме. В края на август ще е ясно докъде сме стигнали за съхранението на ракетното въоръжение. Фирмите, които имат забава вече правят всичко възможно да наваксат.

Сертифицираме ли тези четири обекта, спокойно можем да кажем, че първото тримесечие на 2025 г. ще си получим самолетите на наша територия, допълни Атанас Запрянов и в отговор на въпрос отрече възможността България да плаща наем на друга държава за новите самолети.