Одеса беше атакувана тази вечер с балистична ракета с касетъчни боеприпаси, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението "Телеграм", цитиран от БТА.

В централната част на града имаше силна експлозия. По информация на областния управител целта на атаката е била пристанищната инфраструктура.

"Двама души са били ранени: 28-годишно момиче и 37-годишен мъж. В момента са хоспитализирани в средно тежко състояние", посочи още Олег Кипер.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Мощна атака и по енергийна инфраструктура в 5 области

Голяма руска въздушна атака тази нощ причини щети и на енергийна инфраструктура в пет украински области, предаде Ройтерс, като се позова на официални източници.

Националният електроенергиен системен оператор "Укренерго" съобщи за поражения в Донецка и Днепропетровска област, на изток, югоизточната Запорожка област, централната Кировградска област и Ивано-Франковска област, на запад, добавя БТА.

"Днес сутринта руснаците нанесоха нов удар по украински енергийни съоръжения. Това е шестата масирана, сложна атака с ракети и безпилотни (летателни апарати) срещу цивилна енергийна инфраструктура", пише в изявление на компанията.

ДТЕК, най-големият частен производител на електроенергия в Украйна, каза, че при атаката са били поразени две нейни топлоелектрически централи, като са нанесени "сериозни щети" по оборудване.

На няколко места в страната са избухнали пожари, съобщи властите. Засега няма информация за жертви.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 35 от 53-те ракети, изстреляни от Русия, и 46 от пуснатите от нея 47 дрона, съобщиха военновъздушните сили.

След пълномащабната си инвазия в Украйна преди повече от две години Русия редовно взема на прицел енергийната инфраструктура на съседната държава в опит да пречупи нейната съпротива.

От март тези въздушни удари се увеличиха, изваждайки от строя по-голямата част от украинските топло- и водноелектрически централи. Това води до спирания на тока, а вносът на електроенергия се увеличи до рекордно високи равнища, отбелязва Ройтерс.

Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе"

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за "пълна защита на украинското небе" след масираната руска въздушна атака през нощта, предаде Укринформ.

"Цивилни хора, инфраструктура, енергийни съоръжения... Това е, с което Русия постоянно воюва. Основната цел на Русия е да превърне терора в нещо нормално, да използва липсата на достатъчна противовъздушна отбрана на Украйна и да се възползва от нерешителността на партньорите на Украйна", написа в "Телеграм" Зеленски, цитиран от БТА,

Той подчерта, че единственият начин да бъде спрян терорът и да не се превърне в норма, е бързо да бъдат взети ефективни решения.

"Пълната защита на украинското небе трябва да стане норма. За да разберат лудите в Кремъл, че терорът им е напразен", продължи Зеленски.

Той изрази увереност, че "партньорите (на Украйна) знаят какво точно е необходимо за това": да й предоставят "допълнителни (бройки) "Пейтриът" и други съвременни системи за противовъздушна отбрана. Ускоряване и разширяване на доставката на (изтребители) Ф-16 на Украйна. Предоставяне на нашите воини на всички необходими неща."

Украинският президент в заключение увери, че едва когато (руският му колега Владимир) Путин загуби способността си да атакува цивилни и гражданска инфраструктура, той ще бъде принуден да спре своя терор.

По-рано тази седмица Путин предупреди Запада да не позволява на Украйна да използва оръжията, които й предоставя, за удари по руска територия.