Сега е последният момент, в който решаваме дали ще изпратим в Европейския парламент нормални хора, защитаващи здравия разум, или поредните чиновници, за които повече никой няма да чуе. После пет години няма да можем да променим нищо. Това заяви в интервю за Dir.bg Ивайло Вълчев, кандидат за  евродепутат и водач на листите на ИТН в 24 МИР и 2 МИР Бургас седмица преди изборите 2 в 1. 

Според него това е възможност в Европарламента да има представител на опозицията, която не споделя "официалните" чиновнически идеи за пътя, по който да върви Европа. Вълчев сподели конкретно целите, за които ще работи в ЕП, както и идеите, които няма да подкрепи. Искаме да сложим на масата българския дневен ред, а това са - като за начало - три прости неща, заяви кандидат-евродепутатът. 

- Г-н Вълчев, като представител на ИТН, за пръв път участвате в надпреварата за европейски избори, защо за вас е важно да влезете в Европейския парламент?

- Важно е заради хората, които виждат ИТН като изразител на своите желания и надежди.

Изборите за Европейски Парламент са единственият начин, по който гражданите могат да вкарат свои представители в европейска институция. Всички останали постове се заемат чрез назначения, а тези назначения се правят от правителствата. Така че - тези избори са единствена възможност в ЕП да влезе представител на опозицията, която не споделя "официалните" чиновнически идеи за пътя, по който да върви Европа. А тези "официални идеи" за нас противоречат на нормалната икономическа логика и на здравия разум на обществото.

- Какви ще бъдат целите Ви, когато влезете в ЕП?

- Целите, които ИТН си поставя в Европейския парламент, са такива, които имат пряко отражение върху живота в България, върху нашата икономика и нашето общество. Не си поставяме някакви имагинерни цели, касаещи някаква далечна и приказна Европа. Искаме да сложим на масата българския дневен ред, а това са - като за начало - три прости неща. Първо - преразглеждане на Зелената сделка. В България тя заплашва да остави 30 000 души без работа и да превърне страната ни от производител на енергия, в енергийно зависимо джудже. А в европейски мащаб тази Зелена сделка спъва развитието на европейските икономики, индустрията на континента изчезва заради безумните измислени регулации. Слава Богу, и представители на много други страни в ЕП имат нагласата вече да се работи за промяна на тази сделка.

Втората ни цел е борбата на законодателно равнище с налаганата джендър пропаганда. Чиновниците в Брюксел налагат несъвместими с традиционния морал социални норми. Ние, като дясна и консервативна формация, стоим твърдо зад традиционната идея за семейството, за ролята на мъжа и жената в него и за това, държавата да се грижи за защитата и развитието на децата, а не от ранна възраст те да бъдат облъчвани с "алтернативни" идеи, касаещи тяхната полова идентичност. Нямаме нищо против всеки да се самоопределя както си иска и не надничаме под ничии завивки, за да обсъждаме кой какъв е. Но сме абсолютно против това, в детските градини и в училищата да бъде допускана пропаганда, нормализираща еднополови отношения или смяна на на пола в ранна възраст. Няма как от една страна да говорим за демографска криза, а от друга - да бягаме от нормалното.

А третата линия, по която ще започнем работа веднага, е нелегалната миграция. Мнението ни, така както и на други европейски формации, е, че нелегалните мигранти нямат място в Европа. Те трябва да бъдат върнати там, откъдето са дошли, а не да им бъде търсено място на континента - идея, от която ще страдат страни като България. Защото заради един механизъм за солидарност в новия пакт за миграцията, може да се окаже така, че по-богати страни да плащат на държави като нашата, за да приемат повече и повече мигранти. А аз имам сериозни опасения, че у нас има хора, които с радост биха усвоили такива парични потоци, нищо, че те ще са в ущърб на сигурността на обществото ни.

Снимка: BulFoto

- Ще работите ли за влизането на България в Еврозоната в лично и партийно качество? Ако "да" защо?

- Тук се усмихвам, защото какво значи "да работиш за България в лично качество" - според мен, това се подразбира само по себе си, няма как да си изпратен да представляваш България, а "в лично качество" да имаш други идеи. ИТН има позиция и тя е ясно казана - Да, България трябва да влезе в Еврозоната, но едва тогава, когато е готова за това, когато всички икономически показатели реално показват тази готовност, а не те да бъдат "оформени" и нагласени според желанието на този или онзи. Така или иначе България е приела за свое задължение влизането в Еврозоната, а и българската икономика само ще спечели от това. Но това влизане трябва да стане в момент, в който няма да предизвика никакви сътресения, най-вече в живота на нормалните хора. Те трябва да са сигурни, че няма да изгубят нищо от това влизане.

- Цел ли е за вас сухопътния Шенген, ако да - защо и ако не, отново се обосновете?

- Разбира се, че е цел. Това трябва да е цел на всеки, който представлява България и нейните граждани - дали в нашия парламент, дали там, в Брюксел. България е изпълнила всички условия и не бива да става жертва на дискриминация от страна на други държави. За съжаление, правителството на сглобката направи огромна глупост, приемайки половинчатата възможност за Шенген по въздух и вода - нещо, което може да зарадва неколцина туристи, но не и хората, занимаващи се с бизнес. Смисъла на Шенген е икономически, важно е движението на стоки. Питайте българските превозвачи щастливи ли са и доволни ли са от това, което имаме в момента...

- Не можем да подминем и темата за войните и отбраната на Европа, какви са позициите ви за отбраната и сигурността?

- България е член на НАТО и трябва да се придържа единствено и само към общите решения на този - подчертавам - отбранителен съюз. Немислимо е дори да се обсъжда участие, извън рамките на НАТО, в инициативи на трети страни, които имат аспирации да се намесват във военния конфликт. България прави достатъчно в рамките на възможностите си, оказвайки военно-техническа помощ. Но ние казваме така - не можем да дадем всичко, не можем да дадем тежко въоръжение, или ракетните си комплекси, доколкото ги имаме - защото трябва България да мисли първо за собствената си безопасност и за нейното обезпечаване. Иначе идеите за обща европейска отбрана не са нови, но това е дълъг процес. Логично е да се започне от създаването на структури, като например обща разузнавателна агенция и тогава да се върви нататък.

Снимка: Булфото

- Вашата партия подкрепя Европейските консерватори и реформисти, в какви коалиции бихте работили?

Бихме работили с тези, които имат идеи, подобни на нашите, а именно - Европа да бъде управлявана в името на здравия разум, в името на нормалната обществена и икономическа логика, а не да бъде насилствено подчинявана на идеологии, които са далечни и неприемливи за хората, но зад които стоят определени кръгове, имащи институционалната сила да ги налагат. Всеки, който като нас, мисли, че Европа трябва да възроди своята индустрия, да бъде съюз на равноправни във всяко отношение страни и да се движи на една, а не на две или три скорости, може да бъде наш съюзник.

- Защо трябва да ви изберат за евродепутат като представител на ИТН?

- Защото в мое лице хората, нормалните хора, ще имат един от себе си, изпратен там. Един, който мисли като тях и вижда живота като тях. Идеите, по които ИТН смята да работи в ЕП, са свързани с живота в България и аз искам хората, които ще гласуват за ИТН и за мен, да са сигурни, че ще изпратят там човек, на когото наистина му пука. Главната ни цел - и главната моя цел - е да сме сигурни, че дневният ред, който е важен за България, ще бъде сложен на работната маса там, в Европа. И всичко, което правим там, да го правим с мисълта първо за България, за хората тук и - някой политик би казал "И за тяхното бъдеще", но аз смятам, че в момента е важно да работим за настоящето. България няма време да чака. Казват, че повечето хора вземали решение за кого да гласуват, едва в последния момент. Е, сега е последният момент. Не просто като време до изборите. Сега е последният момент, в който решаваме дали ще изпратим в Европейския парламент нормални хора, защитаващи здравия разум или поредните чиновници, за които повече никой няма да чуе. После пет години няма да можем да променим нищо.

Така че - сега е последният момент! И ние сме готови.

Ивайло Вълчев, кандидат за евродепутат и водач на листите на ИТН в 24 МИР и 2 МИР Бургас с бюлетина № 1. 

Избори за членове на Народно събрание и Европейски парламент на 09.06.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!