От днес две-трети от родната къща на Димитър Талев в Прилеп са собственост на регистрираната в обществена полза фондация "Манол Пейков и приятели". Това обяви във Facebook издателят и депутат Манол Пейков, който преди година пое ангажимент да купи тази част от имота.

Това се случва седмица след като стана ясно, че част от къщата на писателя е съборена. През седмицата "Възраждане" подаде сигнал до Районната прокуратура в Пловдив срещу депутата от ПП-ДБ заради това, че е събрал дарения, но повече от година - според тях - не е предприел никакви действия по закупуването на имота, нито дал обяснение как и дали са разходвани дарените средства. Правителството пък възложи на министъра на културата в най-кратък срок да проучи възможността да стартира процедура за купуването на родната къща на Талев. 

В крайна сметка частта, за която Пейков е поел ангажимент, вече е купена, "благодарение на 1374-мата дарители, които повярваха в каузата и през последната година преведоха по сметките на фондацията 215,797 лева и 58 стотинки", отчете издателят. 

На място в Прилеп депутатът е установил, че покривът е рухнал вследствие на естествено стареене, а не на злонамерен акт, а дупките в стената и в пода на приземния етаж били плод "не на някакъв саботаж, а на иманярски попълзновения". След спрян теч в къщата и подмяна на катинара на входа, в прилепското данъчно управление са били платени и дължимите данъци, "а сетне си взехме обратно подпечатаните документи, необходими за нотариалната сделка", разказва в подробности Манол Пейков. 

"Отидохме до кадастъра и поръчахме всички необходими скици, свързани с имота. Издирихме специалисти по геодезия, които да дойдат (дойдоха!) и да замерят целият имот, парцел по парцел и етаж по етаж (замериха го!), а сетне да сравнят замерванията си със скиците от кадастъра и да потвърдят верността им (сравниха ги и потвърдиха)", обясни още депутатът и издател.

Адвокатът на собсвтеничката Снежана Аческа бил неотлъчно с Пейков и придружаващия го Чило Попов, като ги е консултирал и съдействал за данъчни документи, преводи, легализации, връзки с експерти и др. Аческа и Пейков са подписали договор за покупко-продажба, въз основа на който издателят да има основание да преведе парите, след което да бъде нотариално заверен.

"Занесохме договора при нотариус, за да го подготви за заверка. Там научихме, че сделката не може да бъде осъществена без 1) ново актуално състояние на фондацията с мокър печат и 2) удостоверение с мокър печат от моята банка в България, че цялата сума е надлежно преведена", разказва още Пейков за част от възникналите затруднения. Въпросните документи били доставени лично от човек от България, вместо през доставчик, което би удължило процеса.

Проведени са и неформални разговори със строителни бригади за ремонт на сградата. Българския консул в Битоля пък е изразил подкрепа за начинанието и готовност за съдействие. Освен това е нает и местен адвокат, който да представлява Пейков пред властите при нужда и да започне преговори със собствениците на останалата една трета от къщата, за да установи дали и при какви условия са склонни да се разделят с нея. Адвокатът освен това трябва да регистрира клон на фондация "Манол Пейков и приятели" в Прилеп с адрес "Пере Темелкоски" 4, където се намира родната къща на Димитър Талев.

До седмици предстои авариен ремонт на покрива с цел подсушаване и обезопасяване, а до месеци или година - подготвяне на план и екип за реконструкция и възстановяване с експерти и строители от България и Северна Македония. Предстои също да се назначи човек с постоянен ангажимент, който да поддържа и стопанисва къщата, да посреща хора и да организира събития, добавя Пейков. 

Сумата за придобиване на къщата е 82,500 евро, като 2,500 са за плащане на местния данък. Към това следва да се прибавят адвокатски разходи за 1,050 евро, общо 83,550 евро, или 163,410 лв. Това означава, че от събраните от дарители средства остават още 52,388 лева, които ще се ползват за предстоящите ремонти и евентуални придобивания на останалите дялове от къщата. Тези средства са достатъчни засега, но в дългосрочен план за ремонта и евентуалната покупка на оставащия дял ще са нужни доста повече, отчита още Манол Пейков, който публикува отново сметките на фондацията, в случай, че някой иска междувременно да подкрепи кампанията.

В публикацията си той коментира и намерението на служебното правителство да купи къщата. Пейков го определи като "внезапна пиар-акция" и се извини "на пиарите на г-н Главчев - задето му "отмъкнах" няколкоминутната слава". И добави: 

"Всъщност истински се радвам, че държавата - поне на думи - най-накрая обърна подобаващо внимание на този казус. И съм готов на драго сърце да си сътруднича с "нея", за да доведем нещата до успешен и подобаващ на името на Димитър Талев финал. Ала все си мисля, че ако някой наистина имаше намерение да работи и по този казус, все щеше да е намерил начин да се свърже с мен, за да си поговорим - както междувременно направиха половин дузина журналисти. Уви, никой не го стори".

Той се обръща и към "Възраждане": "Знам, че умират от яд, задето един "безродник" върши повече патриотична работа от цялата им парламентарна група, барабар със секретарките и разсилния".