Служебният министър-председател Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорните министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужбата. Оттам уточняват, че срещата ще се състои в Министерския съвет, след изслушването на министър-председателя в Народното събрание, което ще заседава извънредно.

С това се потвърждава, че служебният премиер ще се яви на изслушването пред депутатите, след като по-рано той коментира, че "няма да взима участие в предизборни спектакли". Искането за изслушването идва от ПП-ДБ и е във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

Главчев отрече да е оказвал натиск върху постоянния ни представител в ООН да гласува "въздържал се" относно резолюцията. Темата той коментира пред журналисти в началото на дейностите по разчистване на терена за Националната детска болница. 

Премиерът възложи на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на регионалното развитие да изготвят график с максимално съкратени срокове на дейностите, които са отговорност на правителството. Целта е служебният кабинет да ускори до колкото е възможно работата по този приоритетен за страната проект, се посочва в съобщението.

Служебният премиер каза, че няма обжалвания и изграждането на болницата ще започне след разчистването на терена и събарянето на постройките там. Това са 40 декара, които са абсолютно безспорни. Няма никакви пречки за изграждането на Националната детска болница, коментира Главчев.