Народното събрание ще заседава извънредно на 2 юни от 15:00 часа, информира на интернет страницата си законодателният орган. Една от точките в дневния ред е свързана със скандала около резолюцията за Сребреница. 

Разпореждането за извънредно заседание е подписано от Росица Кирова - "за председател на Народното събрание", се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Преди ден "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) внесоха искане в деловодството на парламента за извънредно заседание на депутатите по две теми.

Едната е изслушване на служебния премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител на България в ООН за промяна на позицията на страната ни по повод гласуването на резолюцията, утвърждаваща Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен от босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г.

"България има изразена позиция по повод Сребреница и тя е "за". Няма да коментирам криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза по взимането на решения. Всеки, който елементарно е запознат как се взимат решения, знае, че това е процес, а не еднократен акт и той завършва след като има изразена позиция", каза по-рано днес Димитър Главчев при поставяне началото на реалните действия по разчистването на терена за изграждането на Националната детска болница.

Служебният премиер отрече да е оказвал натиск върху постоянния представител в ООН страната ни да гласува "въздържал се" относно резолюцията за Сребреница. Според него такива скандали нанасят големи международни щети и е недопустимо да се използва това нещо в предизборна кампания.

"От първия ден съм казал - служебното правителство ще подготви честни и прозрачни избори и че няма да бъде променен външнополитическият курс на България. Абсолютно потвърждавам това нещо", уточни Главчев и добави, че няма да взима участие в "предизборни спектакли", които ще се организират в последната седмица преди изборите, като отхвърли възможността да бъде изслушан в Народното събрание. 

България гласува резолюцията на Общото събрание на ООН от 23 май, с която 11 юли бе обявен за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница.

В публикувания дневен ред на извънредното заседание е и обсъждане на проект на решение за задължаване на министъра на здравеопазването да предприеме действия и мерки за сключване на Колективен трудов договор (КТД) в отрасъл "здравеопазване" и за прилагане на санкции при незаплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

Конституцията предвижда възможност да бъде свикано заседание на парламента по искане на една пета от народните представители. Правилникът на Народното събрание казва, че председателят е длъжен да насрочи заседание не по-късно от седем дни след постъпване на искането, независимо от това дали институцията е във ваканция или не.