Посещението на президента Румен Радев в Естония, което трябваше да започне официално днес, след като вчера участва в инициативата "Три морета" в столицата Талин, е отложено, защото в последния момент е станало ясно, че е контактувал със заразен с коронавируса. Това стана ясно от изявление на естонския държавен глава Керсти Калюлайд във Фейсбук, публикувано на официалния сайт на институцията. Информацията беше съобщена и от руската информационна агенция "Интерфакс".

По-рано от прессекретариата на Радев съобщиха за отложеното посещение, но не обявиха този факт. В съобщението се казва само, че предвид състоялата се вчера среща, на която са обсъдени темите от дневния ред на двустранните отношения, както и на инициативата "Три морета", двамата държавни глави са взели в телефонен разговор решение за отлагане на посещението, "поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма".

По-късно обаче Керсти Калюлайд обяви:

"Срещата на върха, която се проведе вчера, може да се счита за успешна. Имахме време да проведем много работни разговори с българския президент Румен Радев. За съжаление, трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е поддържал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След получаването на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация бе изолирана в хотела. Затова държавният глава на България не участва във вчерашната вечеря на инициативата "Три морета". Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка".

От прессекретариата на държавния глава заявиха пред Dir.bg, че за момента нямат друга информация и ако има нещо, което могат да съобщят, ще го направят по-късно. 

Румен Радев е бил контактен с новия шеф на ВВС ген.-майор Димитър Петров, който е заразен, съобщи "24 часа", като се позова на свои източници. Миналата седмица президентът присъства на празника на авиацията, където бяха още военният министър Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Евтим Евтимов. Двамата вече са си направили PCR тестове и чакат резултат.