Европейската комисия ще вземе отношение по санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски" срещу български граждани, в следващия си доклад за върховенството на закона в ЕС. Това съобщи днес Жюлиен Мусние от генералния секретариат на ЕК пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предаде кореспондентът на БТА в Брюксел.

Мусние потвърди, че докладите ще бъдат представени на 20 юли.

По неговите думи България все още не е изпълнила изцяло част от препоръките в последния доклад на ЕК за нашата страна по механизма за сътрудничество и проверка - за повишаване на отчетността и за въвеждане на възможност за наказателно разследване на главния прокурор.

България изпълни изискванията за прекратяване на механизма, но остава още работа, поясни Мусние.

Той добави, че комисията поддържа връзка с българските власти по тези въпроси и отчете продължаващите обсъждания с Венецианската комисия и с Конституционния съд.

Мусние говори днес пред евродепутатите по повод най-новия доклад на ЕК по механизма за наблюдение на Румъния. Комисията представи нов доклад на Букурещ по-рано тази година и засега не е препоръчала прекратяване на механизма за Румъния, както направи през 2019 г. за нашата страна.

По неговите думи Румъния се движи в правилна посока, за да изпълни изискванията. Когато механизмът бъде прекратен, наблюдението ще продължи по новите доклади за върховенство на закона, поясни представителят на ЕК.

Румънски евродепутати призоваха за прекратяване на механизма и отбелязаха, че той е бил въведен по искане на Букурещ, без да е част от договора за ЕС. Евродепутатът Кристиан Терхеш (ЕКР, Румъния) попита кой е прав - ЕК, според която България е изпълнила условията за прекратяване на механизма, или САЩ, които са наложили санкции на "десетки" български граждани.

Елена Йончева (СД/БСП) попита дали ЕК все още е на мнение, че България отговаря на условията за отпадане на наблюдението по механизма, предвид санкциите от Вашингтон.