Европейската комисия съобщи, че по молба на България е предоставила на българските власти данни от спътниковата система "Коперник" за оценка на обстановката в районите, поразени от наводненията по Южното Черноморие в последните дни.

Предоставяме кадри от района на Бургас, уточни говорител на ЕК. Ако впоследствие постъпи молба за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита, ще направим всичко възможно да окажем необходимото съдействие, добави той.

Когато се получи молба за съдействие в областта на гражданската защита, ЕК се обръща до всички държави в ЕС, за да разбере кой с какво може да помогне, поясни говорителят в отговор на въпроси. По неговите думи отговорът в такива случаи е незабавен. Ако получим молба от българските власти, ще се постараем да отговорим веднага, допълни той.

Междувременно  зам.-председателката на Европейския парламент Катарина Барли призова за помощ от ЕС за страните в Югоизточна Европа, силно засегнати от смъртоносните бури, съобщи медийната група "Редакционснецверк Дойчланд" (Redaktionsnetzwerk Deutschland), цитирана от ДПА.

Както при предишни природни бедствия в други държави членки, Фонд за "Солидарност" на ЕС трябва да се използва за възстановяване, каза Барли пред германската медийна група в становище, публикувано днес и предоставено предварително на ДПА.

"Би било грешка да се смята, че това са обикновени метеорологични явления", каза Барли, която е член на управляващата във ФРГ Германска социалдемократическа партия.

Манфред Вебер, един от водещите германски политици в Европарламента, поиска повече средства за европейска гражданска защита.

"Променящите се климатични условия принуждават всички наши страни да инвестират повече в адаптирането към климата и нашите служби за спешна помощ", каза Вебер, който е лидер на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата група в Европейския парламент.

"Точно както ЕС подкрепи Германия с повече от 600 милиона евро (645 милиона долара) след наводненията през 2021 г., той ще подкрепи всяка страна, която е жертва на екстремни климатични условия", каза Вебер.

Проливни дъждове причиниха сериозни наводнения в членките на ЕС Гърция и България, както и в съседна Турция, припомня ДПА.

Днес премиерът Николай Денков обяви, че обстановката в Царево се успокоява.

"Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка", коментира министър-председателят.

Щетите обаче са огромни, за над 30 млн. лева, 12 моста са разрушени, пари за тях държавата има, съобщи финансовият министър Асен Василев.

Военни инженери правят оценка на щетите върху три моста

Военнослужещи от инженерните формирования в Българската армия в момента извършват оглед и оценка на щетите на три мостови съоръжения в районите, пострадали от наводнения, съобщи Министерството на отбраната (МО).

Правят се разчети за построяване на мост, свързващ централната част на Царево с квартал "Василико". След приключване на огледите и анализите с кмета на община Царево и представители на Агенция "Пътна инфраструктура" ще се вземе решение за предприемане на съответните действия, посочват от МО.

От първия ден на бедствието Българската армия е в готовност да окаже подкрепа както с личен състав, така и с високопроходима техника за евакуиране на бедстващи хора, доставка на продукти от първа необходимост и вода за нуждаещите се, транспорт на различни товари. Представители на Въоръжените сили участват в заседанията на Кризисния щаб, добавят от министерството.

МО е в тясна координация с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", "Гранична полиция" и други структури в засегнатите райони, които реагираха своевременно, и се отзовават, съгласно изискванията на местния Кризисен щаб, посочват още от ведомството.