Евродепутътът Ангел Джамбазки направи първи коментар за екшъна пред централата на ВМРО преди два дни, в който и самият той взе дейно участие, замеряйки протестиращите с бомбички и поливайки ги с противопожарен маркуч с вода.

Джамбазки квалифицира действията си като самозащита, а не като саморазправа с протестиращите под прозорците на ВМРО.

"Чудя се как ще реагирате вие, ако видите една тълпа разярени хора... Това е нормален акт на самозащита - да отблъснеш агресията, която не си предизвикал с нищо. Това никой не може да го оспори - вижда се на всички клипове. Пред нас стоеше въпросът какво решение да вземем много бързо, буквално за няколко минути, и да е такова, че да е възможно най-безконфликтно и безболезнено, за да не се стигне до физически сблъсък. Защото тези хора бяха тръгнали на физически сблъсък", каза евродепутатът в интервю за clubz.bg.

Джамбазки не помни да са звъняли в полицията за помощ, но смята, че той и съратниците му са постъпили правилно в ситуацията, за да се защитят. "И какво - да стоим и да ги чакаме, докато нахлуят?! Вие така ли бихте постъпили? Виждате, че някой ломи у вас, и да скръстите ръце и да си кажете, сега ще звънна на СОТ, на полицията, на Бърза помощ. При положение че очевидно полицаи има долу и те очевидно не са в състояние да спрат тази група хора. Защото най-вероятно и тези полицаи не са очаквали тази агресия. Нали бяха мирни протестите, това ли е мирен протест?", пита евродепутатът.

По думите му, хвърлянето на пиратки и поливането с водна струя са били реципрочният отговор на това, което са правили протестиращите под прозорците им в центъра на София. В централата на ВМРО пък имали пиротехника, защото "след като гледаш 100 дни протести и виждаш какво се случва, ако имаш две мозъчни гънки в главата си, ще си помислиш дали пък да не се подготвиш".

Скрийншот: bTV

Джамбазки смята, че екшъна пред централата на "воеводите" не е бил случаен и подозира, че може да е свързан с българското решение за вето на Северна Македония. "Обичайните водачи на тези протести отсъстваха този път. Мога само да гадая, но видях изключително компрометирани личности, хора с отвратителна политическа биография. Сега няма да назовавам кои", каза Ангел Джамбазки.