Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки и лидерът на "Атака" Волен Сидеров се оказаха в епицентъра на снощния протест пред сградата на "воеводите" в столицата, прераснал в екшън, разкриват очевидци и появили се в интернет снимки и видеоклипове.

Късно снощи за кратко възникна стълкновение между недоволни от властта и членове на ВМРО, след като протестиращи счупиха стъкло на сградата, а от последния етаж бяха облени с вода и замеряни с бомбички.

В предаването "Лице в лице" зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира, че оправдава действията на Ангел Джамбазки, който също е хвърлил бомбичка по протестиращите пред централата на партията. 

"Джамбазки вероятно е бил в състояние на афект, ненормално е някой да идва и с вандалски акт да посяга на сграда, символизираща прокарване на българщината в Македония", каза Веселинов. Той видя в протеста подозрение за сръбско-скопски сили, които искат да защитават македонистката позиция.

Според него не е случайно и присъствието на Волен Сидеров на протеста вчера.

Лидерът на "Атака" днес беше неоткриваем за журналистите, които му звъняха по телефона да коментира ситуацията и да потвърди или отрече информациите, че е бил там със свои съмишленици.

По информация на полицията няма арестувани след екшъна пред централата на ВМРО.

И протестиращите, и "воеводите" са подали сигнали в прокуратурата, която трябва да изясни и хронологията на събитията.

"Самото счупване стана случайно, но предшестващото действие беше пръскането с вода. Бомбардировка с приатки, бомбички, сигнални ракети и най-нелепото да ни поливат, като теменужки на 17 ноември, с пожарен маркуч от 4 етаж и полицията седи и не предприема никакви действия", коментира пред bTV Николай Зихиров.

По думите на друг от протестиращите - Александър Стоянов, вчера пред централата на ВМРО е бил и Волен Сидеров. "Той беше прикрит много плътно с маска, не с маска, а с шал, огромен. Изглеждаше като клошар... и преди да има каквато и да било реакция, той се вряза в кордона. Издърпа една от радиостанциите на един от полицаите и вече оттам нататък започнаха да го блъскат. Изтеглиха го настрани. Скриха го в безистена. Биха го... може би преди да установят самоличността му", каза Александър Стоянов.