В началото на парламентарния контрол Георгиева поиска думата от името на парламентарната си група и изрази несъгласие с това, че е отложен въпросът й към министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде БТА. Искала да я пита защо община Сърница, област Пазарджик, отсъства от програмата на правителството за стабилно развитие за периода 2014 - 2018 г.

"На 15 март са първите общински избори в Сърница. Може би въпросът е отложен, за да се избяга от отговорност два дни преди вота", предположи депутатката от ДПС.

Цачева обаче призова Георгиева да не участва с изказването си в предизборната кампания и я предупреди, че ще й отнеме думата, защото по правилник в рамките на парламентарния контрол не може да говори по теми, които са в дневния ред на парламента.

Вижте снимки >>>


Цачева припомни, че изявлението е започнало с оспорване на законовото право за отлагане на въпрос към министър със седем дни и допълни, че коректно е уведомила за отлагането всички депутати още в края на вчерашното заседание.

Георгиева обаче не слезе от парламентарната трибуна и продължи да говори, въпреки, че няколко пъти Цачева я подкани, а накрая дори изключи микрофона й.

След като бившият спортен министър не се съобрази и с наложената й санкция "отнемане на думата", Цачева прекъсна заседанието за 10 минути.

През това време споровете продължиха, като в тях се намесиха депутати от почти всички партии, а Цачева и Георгиева разпалено коментираха помежду си случилото се, съобщи БГНЕС.

Пред журналисти Четин Казак от ДПС коментира:

Председателят отне думата на народен представител, който има суверенно право да се изказва от името на парламентарна група. Председателката нямаше право на това. Ще обмислим всички варианти, ако сега не се коригира. Няма ограничение, нито законово, всяка парламентарна група да говори по тема, която е извън програмата на НС“.

След възобновяването на заседанието той заяви от трибуната, че случилото се е прецедент срещу парламентарната практика и остро протестират, а въпроса ще отнесат към етичната комисия на парламента, цитира го "Фокус".

След това ПГ на ДПС напусна залата.

"Да поискам оставката на Цецка Цачева не може да бъде мой персонален акт, парламентарната група на ДПС ще обсъди и ще вземе най-правилното решение, което ще съответства на политиката ни на авторитет и достойнство", коментира самата Мариана Георгиева.

Тя подчерта, че е говорила за програмата за управление на правителството и не е правила предизборни изявления.

Мая Манолова от „БСП лява България” определи случилото се като неправилно от гледна точка на действията на Цачева. Според нея това дава възможност на ДПС за по-силно представяне на местните избори там, поради това, че медиите ще проявят по-засилено внимание към това.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обаче заяви, че според него  Цачева не е нарушила правилата.