След неколкочасови дебати парламентът сформира временна комисия, която да проучи обстоятелствата около дейността на криптопирамидата "Нексо", както я нарекоха мнозина народни избраници. Решението беше взето единодушно със 190 гласа "за" и подкрепено от ДБ и ПП, които бяха замесени в криптоскандала. Председател на комисията стана Даниел Митов от ГЕРБ. Тя ще има един месец срок за работа.

Още на старта на дискусията ДПС обвини, че кръгът "Капитал" е рекламирал и промотирал криптобанката "Нексо" и е в основата на политическата криза в страната и през основните медии. Главният въпрос е кой стои зад тази пирамида и кой й даде старт, подчертаха от партията.

"Не е важно дали Настимир Ананиев се е познавал с Антони Тренчев. Друг е въпросът - кой стои в основата на този скандал с "Нексо". Аз твърдя, че това е кръгът "Капитал", заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на НС и депутат от ДПС Йордан Цонев.

"Изданието на Прокопиев - "Капитал" е промотирало всички продукти на тази компания. И не само. И тук възниква въпросът - тези хора от цялата тази група - издателят, собственикът, медийният олигарх може би ще се окаже част от тази крупна финансова измама, навсякъде парадират с това, че по един или друг начин представляват евроатлантическата идея. Те буквално приватизираха евроатлантическата идея за лични цели", добави Цонев. Той изрази очакване, че най-сетне това, за което отдавна ДПС предупреждава, ще стане видимо за ЕС и САЩ, както и за българското общество.

"И сега ще питаме "Америка за България" - окей ли е да се финансира този кръг, който е промотирал компания, ограбила американските граждани? Окей ли е с парите на американските данъкоплатци да се финансира тази компания? Защото този кръг с НПО-та и банката кадри, която получи през всичките тези години, не без помощта на партньорите от ЕС и САЩ, разви такава мощ, със свои проксита, че сега се озовахме в центъра на огромен скандал", попита Йордан Цонев.

"Този кръг е в основата на политическата криза, в която се намира страната през последните две години и ще продължи да бъде в такава, докато този мейнстрийм е овладял основните медии и продължава да казва кой с кого да се коалира", предупреди Цонев. "За нас това е основното зло и нашите евроатлантически партньори трябва вече да разберат, че евроатлантическите идеи не принадлежат на никой кръг", наблегна депутатът от ДПС. Цонев е категоричен, че "този огромен скандал не може да бъде потулен".

Радостин Василев от ПП реагира с напомняне за това, че депутат от ДПС е в списъка Магнитски, визирайки Делян Пеевски. Василев посочи, че това е не по-малък скандал.

Цонев отвърна, че този закон и тази санкция не минава през разследване и в момента е в съда. "Тези, които скалъпиха обвинението срещу Пеевски, те са продавали златните паспорти, пак кръгът "Капитал", кръгът "Нексо". Санкциите са продукт на скалъпен донос в България, а не са продукт на разследващите органи на САЩ", посочи депутатът. И направи сравнението, че в случая с "Нексо" става въпрос за разследване на 8 щатски прокурора.

"Дали няма да е удачно сега да попитаме нашите партньори дали няма да има нужда да се наложат санкции по "Магнитски" на други лица, които през цялото време се представяха, че са носители на евроатлантическата идея. Те компрометират евроатлантическата идея", заключи Цонев. И добави, че засилват и евроскептицизма у нас.

Снимка: БТА

По време на дебатите лидерът на ДБ Христо Иванов заяви, че неговата формация ще подкрепи създаването на анкетната комисия, но обвини, че инициативата на ГЕРБ е предизборна.

"Нямаме високи очаквания за тази комисия, която очевидно се прави с предизборна цел", заключи Иванов. "Но ние ще я подкрепим, независимо от предизборната пропаганда", добави той. Според Христо Иванов е важно да се повдигне въпросът как нормално да се структурират отношенията между бизнеса и политиката. И повдигна темата за промени в закона за партиите и тяхното финансиране, както и за приемането на закон за лобизма.

"Дебатът за финансирането на партиите трябва да се води в НС, ние сме го водили многократно и тогава, когато субсидията беше станала 1 лев, нула лв. и така нататък. Закон за лобизма предложи Христо Иванов - аз съм съгласна. Но тук темата е как се финансират определени политически партии и как така се оказва, че изведнъж гражданската позиция се събужда в един и същи ден на определени лица в разследваната фирма, и се оказват дарители.

Как така 15 служители на тази компания изведнъж са дарили, вероятно в един и същи момент, може да се окаже едновременно, ще бъде интересно да се провери кога е Денят Х.", запита риторично Десислава Атанасова от ГЕРБ. "Вероятно едновременно са дарили веднъж 199 999 лв. и втори път 199 993 лв. - то направо е за съжаление, че 6 лева не са стигнали на дарителите, за да бъде идентично дарението", отвърна тя на лидера на "Да, България" по повод изнесения от списък с дарения, получени от техни партийни членове, работили в "Нексо".

Снимка: БТА

Асен Василев й направи забележка, че в проекторешението никъде не пишело "Нексо". Той отрече, че ПП не са подавали декларации пред Сметната палата с даренията. "Ние ще подкрепим тази комисия, въпреки че е загуба на парламентарно време, защото не е работа на парламента да проверява дали някой е прал пари, това се доказва в съда. Нека да видим какво тя ще открие и дали ще открие част от хората в "Нексо" дали не са имали роднинско-партньорски отношения с хората от ГЕРБ", намекна съпредседателят на ПП.

Асен Василев отново обвини българската прокуратура за скандала.

"Прокуратурата излезе с гръмки медийни изявление. Позволете ми да се съмнявам, че са пдоплътени с каквато и да е фактология", заяви Асен Василев.

Василев предупреди, че с този скандал има риск да се нанесе истинска репутационна щета на ай ти-сектора и да прогоним специалистите от страната. Съпредседателят на ПП беше категоричен, че неговата партия не е получавала дарения от "Нексо". Василев омаловажи още сумите, дарени от служители на "Нексо" за ДБ, в размер на 20 000 лв., като посочи, че това не е годишната им заплата, а много често става въпрос за месечното им възнаграждение.

Снимка: "Булфото"

"Това е една уйдурма на прокуратурата и ГЕРБ, за да тричате ДБ и ПП", заключи емоционално лидерът на ДСБ Атанас Атанасов по въпроса за разследването на "Нексо", подето преди повече от година от 8 щатски прокурора в различни американски щати.

Председателят на парламента Вежди Рашидов, който обичайно не участва в дебати, също взе думата този път.

"Прилича на спор кой ми изцапа гащите. И все ГЕРБ са ги нацапали. Чакайте, бе колеги, гащите са ваши", обърна се Рашидов към ДБ и ПП. И продължи: "Имаше и един виц навремето. Един твърди, че не е убил човек, а просто си е белил ябълка и човекът минал покрай него, спънал се и паднал върху чекийката. И така 12 пъти".

По думите му комисията ще провери дали става дума за чисти пари при даренията. "Аз съм възрастен човек, нагледах се на олигарси, които искат да си купуват непрекъснато държава. Тук става въпрос какви са парите", коментира той и призова да се започне оттук-нататък начисто, след като комисията си свърши работата. "Не бъркайте Ал Пачино с Ал Капоне", обърна се към залата Рашидов. 

Снимка: БТА

"А Прокопиев още от "Каолин" се мъчи да управлява държавата. Нагледахме се и на тоя сладур. Аз пък колко съм му ял калая", оплака се от трибуната шефът на парламента.

"Този панаир е по-интересен от другия панаир", заключи Мустафа Карадайъ в заигравка с временната комисия за Пловдивския панаир, който е следващата точка в дневния ред и за която от ДБ държаха да се премести преди темата за комисията за "Нексо". Лидерът на ДПС направи редакционно предложение в проекта да се допише, че комисията ще провери не само "Нексо", но и "Нексо капитал" и свързаните с тях компании и други юридически лица, което впоследствие беше прието.

Снимка: БТА

"Нека да си кажем - една политическа партия е финансирана от една пирамида", констатира Любен Дилов-син от ГЕРБ. Той се обърна към залата да си представи, ако на мястото на ДБ беше ГЕРБ или ДПС.

"Щеше да има самозапалвания отвън. На Морфов щяха да му свършат всички флумастери. Щеше да е някакво чудо, хора!", възкликна Дилов-син.

Последваха обвинения от ПП, че ГЕРБ защитавали руските интереси у нас, а Борисов бил най-големият им изразител.

"Борисов свърши услуга на Путин, това е потокът на Борисов и Путин", каза бившият депутат от ИТН Иво Атанасов за Турски поток. Той стигна и по-далеч - "когато Путин бъде съден от трибунал, да има и привлечени лица от ГЕРБ", препоръча депутатът сега от ПП. 

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов отвърна, че Балкански поток е одобрен от ЕК. И коментира разкритието на Кирил Петков за продаване на оръжие за Украйна през трети държави.

"Ами кажете си, че продавате оръжие за Украйна през посредници, както с газа, кажете си го, не лъжете", посъветва ПП той. 

"Когато една и съща компания дарява регулярно едни и същи суми, вече не говорим за дарение, а за абонамент", отбеляза Даниел Митов.

И допълни, че е притеснително това, което разбираме - че бившият финансов министър е имал намерение да направи така, че и част от крипторазплащанията да минават през българската система за разплащания "Борика".

"Това е начин да се крие пране на пари, да се заобикалят санкции, да се крият авоари от престъпна дейност и тероризъм", обобщи Митов. "И когато прокурори от САЩ се занимават точно с "Нексо", става въпрос за закононарушения", каза още той. Асен Василев репликира, че в това разплащане през "Борика" няма нищо нередно и обърна внимание, че и през системата "Суифт" се правят крипторазплащания

"Тази комисия няма да реши нищо. Няма да покаже нищо. Няма да свърши нищо, но ще бъде използвана за възможност някой да бъде атакуван", намеси се и независимият Явор Божанков. Гражданите щели да видят само поредния грозен скандал на фона на все по-задълбочаващата се политическа криза и от това никой няма да излезе чист, предрече бившия червен депутат.

"Едни хора взимали 4-хилядници. Вие сте същите - само че взимате по 20 000", обърна се към ДБ Цончо Ганев от "Възраждане". Защото се оказа, че американски граждани наливат пари в "Нексо", вие наливате пари в руски капитали, вие сте всеядни, защото самостоятелно сте за никъде", продължи Ганев по адрес на ДБ. И попита защо се стремят да са заедно с ПП. След което прозря: "Ще трябва най-вероятно да делите спонсорите, и тях". Ганев на свой ред също заключи, че нещата с "Нексо" водят до кръга "Капитал".