С недоумение научавам, че е освободен генералният директор на Държавния авиационен оператор (някогашният Авиоотряд 28) ген. Златко Златев. Това съобщава в профила си във Facebook секретарят по отбраната на президента Димитър Стоянов.

И обяснява, че на неговия пост е върнат "бившия личен гавазин на Бойко Борисов и международно признат "авиационен експерт" Тодор Коджейков".

"На г-н Коджейков много му върви при служебните кабинети. Да си спомним, че по време на първия служебен кабинет на Плевнелиев той стана шеф на Националната служба за охрана. После се раздели с този пост, но бързо след това бе трудоустроен на поста директор на АО28. Това със сигурност е заради широката авиационна експертиза на г-н Коджейков, не заради близките му отношения с тогавашния премиер Бойко Борисов", пише Стоянов в социалната мрежа

И добавя, че Коджейков е единственият човек без авиационно образование, който е бил шеф на правителствения авиоотряд.

"И някак си нелепо звучи начело на Държавния авиационен оператор (ДАО) за директор, отговарящ за безопасността на полетите и изправността на авиационната техника, да назначиш гребец вместо летец", подчертава Стоянов и отправя въпроси:

"Между другото, запитайте се, защо няма официално съобщение за смяната на върха в ДАО? Нима в транспортното ведомство, които са принципал на ДАО, не се гордеят с новото си назначение? Или пък не могат да обясняват адекватно смяната?".

Стоянов припомня, че в член 6, точка 1 на Устройствения правилник на ДАО пише, че назначаването на нов генерален директор се прави от министъра на транспорта след съгласуване с министър-председателя.

"Ще е интересно някой журналист да запита премиeра Главчев дали това съгласуване не е станало след обаждането на един негов предшественик...", пише на финала на поста си Димитър Стоянов.