"Министерството на отбраната, в съответствие на решението на парламента, ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно", заяви веднага след гласуването за изпращането на военна помощ военният министър Димитър Стоянов. Той отказа да конкретизира в какво ще се изразява нашата военна помощ за Украйна преди да е направен анализът.

Той присъства на дебатите заедно с външния министър, но двамата напуснаха пленарната зала непосредствено преди гласуването.

И повтори, че не можем да си дадем нито зенитно-ракетните комплекси, нито изтребителите, нито друго тежко въоръжение, което заяви и на вчерашното заседание на двете парламентарни комисии.

Стоянов обясни от какво ще се ръководи МО в решението си.

"Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал", каза министърът на отбраната.

На въпрос какво въоръжение може страната ни да предостави на Украйна, министърът каза, че в конкретика може да се влезе след като бъде направен съответният анализ.

"Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент", отсече Стоянов.

"За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи", добави той..

"Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО", коментира  военният министър.

Той съобщи, че излишната ни техника се свежда до вертолет Ми-24, но украинската страна не е поискала такъв и той е обявен за продан.

"Досега нормативната база, която съществува, е ясна и категорична - освобождаването от техника става чрез разпродажба на търгове", обясни Димитър Стоянов.

Служебното правителство има едномесечен срок, през което време МО да направи своя анализ какво е възможно да дадем на Киев, а кабинетът да внесе решението в парламента.