След близо четири часа дебати 175 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС, ДБ и "Български възход" решиха България да изпрати оръжие на Украйна. Против бяха само народните избраници от БСП и "Възраждане", които останаха в малцинство с 49 гласа. Един депутат от ПП се въздържа, като после стана ясно, че това е бил Асен Василев.

Изненадата дойде от "Български възход", след като лидерът й Стефан Янев обяви, че принципно подкрепят проекта - 7 депутати от неговата партия, които бяха в залата, дадоха вот "за" оръжейната помощ.

Гласуването бе повторено, след като първоначално изпращането на военна помощ за Киев бе подкрепено от 9 народни избраници от БВ на Янев, а един от ГЕРБ гласува против. Минута по-късно, при прегласуването, гласът "против" изчезна, както и двама от партията на Янев не участваха във вота и намаляха на 7 "за". Ден по-рано от "Български възход" не подкрепиха оръжейната помощ за Украйна по време на гласуването в комисиите по отбрана и външна политика. До този момент лидерът на партията Стефан Янев винаги се е обявявал против изпращането на оръжия.

Веднага след като електронното табло изписа резултата, соцдепутатите издигнаха плакати с надпис "МИР" и против оръжията. Останалите пък извадиха телефоните да снимат историческото решение, което 47-ото НС не успя да прокара.

Изпращането на българско оръжие за Украйна е обвързано с модернизирането на българската армия, като Министерският съвет се задължава да проведе преговори със съюзниците ни от НАТО за придобиване или предоставяне на въоръжение, което да замести нашето остаряло съветско въоръжение с ново. В срок до един месец правителството е задължено да внесе в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, "като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението".

Още на старта на дебатите позициите се противопоставиха. Вносителите на двете проекторешения, обединени в едно, от ГЕРБ и ДБ, защитиха предложението си, а от ПП и ДПС обявиха, че подкрепят. 

Снимка: БТА

Поканени да присъстват на дебатите бяха и министрите на отбраната и външните работи, които участваха и във вчерашното заседание на комисиите по отбрана и външна политика, а след това Димитър Стоянов заяви, че трябва анализ на МО и отсече, че няма как да изпратим тежка военна техника.

Пленарната зала отказа на БСП да излъчва на живо дебатите, които започнаха с изказване на ДБ, че те първи са внесли проект за оръжие за Украйна.

"Демократична България" ще продължи да подкрепя Украйна", декларира от трибуната Атанас Славов. Той изрази съмнение дали изобщо сме ремонтирали украинска военна техника, каквото решение прие предишното 47-о НС.

"Много от нас изпитваха срам от мекушавата позиция на нашата страна, сега имаме шанс да се наредим до ЕС и НАТО и да оказваме онази военна и техническа помощ, от която Украйна се нуждае", каза депутатът от ДБ. "Не знаем дали, ако дадем снаряди, те ще гръмнат, а гаубиците дали ще произведат изстрел", усъмни се той в качеството на нашето оръжие.

Елисавета Белобрадова от ДБ пък сравни днешното мнозинство с българските възрожденци и революционери от 19 век. Според нея, българските възрожденци "никога не са искали да имаме проруска нагласа, нито да спазваме неутралитет. И те са искали "да бъдем част от просперираща Европа". 

Снимка: БТА

Георг Георгиев изрази радостта на ГЕРБ, че с приемането на решението най-сетне НС "ще счупи евразийските окови" и ще демонстрира "лицето на геополитически играч, който се придържа към цивилизовани и цивилизационни позиции". Георгиев обаче не се съгласи с депутата от ДБ, че нашето въоръжение е негодно, като посочи, че Военно-промишленият ни комплекс произвежда голям асортимент качествена продукция. Той приветства евроатлантическия консенсус в пленарната зала, който, по думите му, е направил на пух и прах опорката, че българското общество е против изпращането на оръжие за Киев. От решението днес щяло да си проличи "човешкото във всеки от нас" да се противопоставим на "това непровокирано зверство", каза той по повод нахлуването на Русия в Украйна.

Зам.-шефът на партията Даниел Митов защити проекта с довода, че имаме възможност да "заменим ръждясалите руски железа с модерни натовски". А Цончо Ганев от "Възраждане" го разтълкува така: "Американски чертежи за 5 милиарда евентуално някъде, някога".

От "Възраждане" поставиха въпроса за липсата на предварителен анализ на МО и Външно министерство, който е необходим преди да се лишим от нашето въоръжение. А от БСП поставиха акцента върху отсъствието на спецслужбите по време на вземането на решението от двете парламентарни комисии, тъй като именно те трябва да изговорят риска за националната сигурност от това действие на парламента.

"Едва около 50 държави оказват военна помощ на Украйна, 3/4 не оказват такава. Евроатлантическата сбирщина в НС се опитва да въвлече България в конфликта, като представя това като човешки евроатлантически ценности", каза Ангел Георгиев от "Възраждане". "Светът в глобален мащаб седи възможно най-далеч от този конфликт. Ние сме свдетели как неразумното евроталантическо мнозинство в НС се опитва да въвлече България във войната", констатира той. Изказването му предизвика протеста на Атанас Атанасов от ДБ, който поиска председателстващият заседанието Росен Желязков да направи забележка на депутата от "Възраждане". По думите му той е нанесъл голямо оскърбление на депутатите, като ги е нарекъл "сбирщина". "Това е недопустимо", обиди се лидерът на ДСБ.

Даниел Лорер от ПП опонира на "Възраждане" с обръщение към българите - да не се притесняват, че се включваме във войната.

"Бъдете спокойни, не участваме в конфликта. Така, както не участват в него и 50-те други държави, вече предоставили въоръжение на Украйна. Ние заявяваме ясно, че България е достоен съюзник, на който може да се разчита", обяви той.

БСП нарече цинично решението да обвържем помощта за Украйна с модернизацията на армията ни.

"Вярвам, че България може да работи за мира, а не за задълбочаване на конфликта. Днес се ражда една коалиция на войната, вие ерозирате обществото", упрекна Кристиан Вигенин от БСП.

"Това решение се взема от Народно събрание, което, както се очертава, ще си отиде по Коледа", констатира той.

"Това е колективна безотговорност, допълнително задълбочава разделението в българското общество, което в голямото си мнозинство не приема включването ни в конфликта", заяви зам.-председателят на парламента от социалистическата партия. "Цинизъм - нека си изпратим старите оръжия, руснаци и украинци ще се избиват, ние ще получим ново въоръжение. Практично, с един куршум два заека! Не само че е цинично, но е отвратително", възкликна Вигенин. И предупреди: "Това решение създава тежък институционален разлом, доколкото президентът ясно изрази позиция против тази помощ".

Снимка: БТА

"Издържано, работещо, прагматично и държавническо решение", заяви Джейхан Ибрямов от ДПС, като подчерта, че неговата партия подкрепя проекторешението и е за това да се търси мир и да се работи за модернизацията на българската армия. 

Позицията на "Български възход" не стана ясна докрай, след като в началото на обсъждането Стефан Янев подчерта необходимост от солидарност с украинския народ, но поиска да се запише в текста на проекта с повече конкретика какъв мандат и срок даваме на правителството за преговори с партньорите от НАТО, за да осигури ново, заместващо въоръжение на онова, което евентуално ще изпратим на Украйна. По-късно той оттегли предложението си. 

Янев обяви, че от "Български възход" принципно подкрепят военната помощ за Украйна, тъй като от една страна решението има елемент на политическа декларация за войната и държавата жертва и агресор. Според него обаче с част от тази военна помощ България ще намали своята военна сила.

Това предизвика изненада у Корнелия Нинова. Соцлидерката я призна публично от трибуната и цитира думи на Янев отпреди изборите в точно обратната посока, когато лидерът на "Български възход" е казал, че оръжие за Киев само ще удължи агонията там. "И кой е излъганият? Това беше преди изборите", попита тя.

Соцлидерката цитира и Кирил Петков от пролетта, че няма да изпращаме оръжие за Украйна, и попита какво се е случило, че тези две партии са променили позициите си. Нинова се обърна към ПП и ДБ, които обвиняват, че имало "хартиена коалиция" за връщането на бюлетината: "А, вие, колеги, влизате ли в коалиция на войната с ГЕРБ и ДПС?"

Снимка: БТА

"Възпирането на господаря на Кремъл е наистина въпрос на отговорност", реагира Христо Иванов, а Мустафа Карадайъ обобщи, че дебатите въобще не са по темата "война и мир".