Малкият коалиционен съвет днес е обсъждал оставката на Красимир Каракачанов, но тя към момента не е актуална. Това каза пред bTV зам.-председателят на ВМРО и депутат от "Обединените патриоти" Искрен Веселинов, който е участвал в заседанието.

"С това започна съвещанието - господин Сидеров обясни своето виждане, че това за него е ход да се запази лидерът на ВМРО от атаките, които често са необосновани, като опитът да се залепи прокурорското разследване в Агенцията за българите в чужбина към Каракачанов и към ВМРО конкретно. Той казва по-добре да бъде на позиция, на която може да прави политика без да е атакуван.

Дадохме контрадоводът, че напротив, когато един министър е изключително ефективен, когато има висока обществена подкрепа и най-важното - заел се е с една мисия да повиши боеспособността на българската армия и да върне нейния престиж, нелепо е да го изтеглим, само защото бива нападан. Нормално е, ще има завистници, ще има атаки, но въпросът е да се водим към крайната цел", обясни депутатът Веселинов.

Той каза, че най-голямото постижение на "Обединени патриоти" е, че за първи път са в управлението и дават конструктивни решения на ред проблеми.

"Тихо и системно нашите министри и представители в Изпълнителната власт работят и то доста ефективно. Редно е да започнем да излизаме с общи инициативи като това за старите автомобили и това ще повиши повече имиджа на патриотичните формации, отколкото изтеглянето на патриотичните представители от изпълнителната власт", изтъкна Веселинов.

Той обеща проблемът с данъка за старите коли отново да бъде поставен за обсъждане в парламента. Не е въпросът за 10-15 лв., с които ще се повиши данъкът, а процентът с който се увеличава, отбеляза депутатът.

Кой ще седне на стола на Симеонов?

За новия вицепремиер, който трябва да замени Валери Симеонов, Веселинов каза, че ВМРО подкрепя идеята вицепремиерът да е излъчен от НФСБ. Лидерите ще оповестят окончателното име, когато бъде решено. Валери Симеонов ще продължи да работи като депутат, тъй като е избран от народа.

Според депутата и тримата, спрягани в публичното пространство за вицепремиер, са достойни да заемат поста. Това са депутатът Борис Ячев, шефката на кабинета на Симеонов Мариана Николова и юристът Християн Митев.

Веселинов смята, че няма да има дрязги в парламентарната група, след като Симеонов се върне в НС и той ще може да работи със Сидеров.

Досега ни липсваше разговорите между нас, както виждате вече го правим.

Според запознати Сидеров е излязъл бесен от разговорите в коалиционния съвет, тъй като Симеонов настоял вицепремиер да бъде Марияна Николова, която е шеф на кабинета му. Той бил твърдо против тази кандидатура.