Нямах време да прочета документа, но е хубаво, че имаме предложен документ на масата. Това е добро начало на истински преговори между двете страни в тази дискусия. Това заяви премиерът Николай Денков, който коментира предложеното от ГЕРБ споразумение и механизъм за съгласуване на управленските решения.

По-рано от ГЕРБ разпространиха публично пълните текстове на представените на днешното Национално съвещание на партията проекти за споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България и за механизъм за вземане на решения, като приложение към споразумението.

Премиерът не коментира в детайли документа, допълва БТА. Няма как да коментирам толкова важен документ, без да съм го прочел, посочи Денков и призова представителите на медиите за търпение.

На въпрос за бъдещото разпределение на министерствата в правителството след ротацията и възможността то да бъде "50 на 50", Денков коментира: "Звучи ми като нещо, което ще бъде част от преговорите".

"Проведохме с г-жа Мария Габриел разговори, но крайният резултат ще го видите, когато всичко е поставено на масата - как продължаваме, какъв е проектокабинетът, който предлагаме. Никой от нас няма желание да представя негова версия на нашата дискусия, защото това само ще попречи да стигнем до позитивен резултат", каза министър-председателят.

"За нас е ключово да се дефинира как ще продължат реформите, така че да сме сигурни, че управленската програма и изборът на ключовите лица, които ще предопределят живота в България през следващите години, ще бъдат направени по убедителен за обществото начин и ще бъдат поставени нови стандарти на управление - правосъдна система, антикорупционна комисия, регулатори. Това е ключовото", допълни премиерът.

Николай Денков коментира темата след днешната среща с лидера на беларуската опозиция Светлана Тихановска, в която участва и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Габриел: България има нужда от стабилност

България има нужда от стабилност и да продължи да отстоява позициите си на европейската международна сцена, но и да работи за своите граждани. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел в отговор на въпрос относно ротацията на пресконференция в Министерския съвет, съвместно с премиера Николай Денков и беларуския опозиционер Светлана Тихановска.

Днес имаме много конструктивен диалог и е важно да го запазим, каза Габриел. Важно беше да минем през етапа на оценка на различните министерства, добави тя. Според нея именно министерствата задават посоката, те казват какво още трябва да се свърши и къде има вече добри примери и как те да бъдат продължени.

Габриел подчерта, че преди да се говори за 50 на 50, е много важно да се отговори на няколко въпроса. Първият е "какво", а отговорът - много ясна посока, ясни реформи, ясни принципи и механизъм за работа. Вторият въпрос е как ще стане това и то ще продължи да се обсъжда. Накрая ще дойде въпросът за позициите, каза Габриел. Според нея това е правилният начин да бъдат поставени и обсъдени въпросите, които сега си задаваме.