До изборите на 14 ноември остават броени дни. Как върви кампанията, какво е свършено и каква се очаква да бъде политическата карта след вота. Колко ще стане учителска заплата и тази на университетските преподаватели? По тези и още много теми говори кандидатът за депутат на ГЕРБ/СДС Деница Сачева пред Dir.bg.

- Г-жо Сачева, предизборната кампания е преполовена. Какво свършихте до момента?

- Това е третата кампания за годината, която се провежда в условията на тежка Ковид криза. Това я прави изключително различна и необичайна. Опитваме се да провеждаме срещите си със симпатизанти предимно на открито, така че да не застрашаваме здравето им. Имаме доста онлайн срещи и разговори в медиите. В област Добрич се опитвам да посетя всички по-големи населени места и да отговоря на интереса на хората, на въпросите и притесненията им. Те очакват да видят стабилно управление на страната, което да предлага повече решения отколкото скандали.

- Не виждаме лидерски дебати. Защо се избягват, след като има много наболели за обществото въпроси?

- За съжаление, стигнахме до такова ниво на политическо общуване, че все по-често се разменят обиди вместо идеи за развитие. Една от големите причини е, че допуснахме омразата да стане елемент на политическия инструментариум и много повече да насаждаме нетърпимост един към друг, отколкото толерантност, разбиране и изслушване на другата гледна точка. Има много наболели въпроси и проблеми, за решаването на които трябват политическа далновидност и загърбване на политическото его. Само така можем да отговорим на очакванията на обществото.

- Какви са основните акценти и ангажименти на ГЕРБ в предизборната кампания?

- Излизаме с предизборен ангажимент в следващите 4 г. БВП на България да достигне до 200 млн. лв. или 100 млн. евро. Минималната работна заплата да стане 1000 лв., средната пенсия - 750 лв. Образованието остава наш приоритет, като ще продължим инвестициите в модернизацията на инфраструктурата, на образователния процес, както и в иновациите. Предвиждаме средната учителска заплата да стане 2500 лв., а на университетските преподаватели - 3000 лв. Ще увеличим разходите за образование на минимум 5% от БВП. Ще започнем моментално увеличение на заплатите на лекарите в страната. Техните възнаграждения трябва да достигнат 6000 лв., на медицинските специалисти - 4000 лв., а на санитарите - 2000 лв. в края на 4-годишния мандат. Паралелно искаме чувствително да вдигнем социалния статус на работещите в сферата на културата. Ще разработим програма 60/40 за завършващите училище или университет, с която 60 000 младежи да започнат работа, а държавата да им поеме 60% от осигурителния доход за 1 г. В сферата на здравеопазването предвиждаме изграждане на 4 многопрофилни детски болници в София, Пловдив, Варна и Бургас. 30 мобилни лекарски и зъболекарски екипи ще се грижат за жителите на малките и отдалечените населени места, в които няма медицинска помощ, ще създадем за там и мобилни аптеки. В допълнение ще въведем услугата "телеасистенция", с която да се следи от разстояние състоянието на възрастните хора от тези населени места. Разбира се, това са част от мерките. Имаме и за социалната сфера, за туризма, земеделието, отбраната, съдебната система и др.

- Какви промени в партията направихте след миналите избори, когато "Има такъв народ" стана първа политическа сила?

- Взехме си поука от последните избори. Хората имат нужда от промяна, но и от сигурност, стабилност и компетентност. Имат нужда от политици, които съзнателно са избрали да се занимават с политика и да предлагат работещи решения на основни проблеми. Не хора, които искат да жонглират с думите за лична изгода. Направихме известни промени в листите ни като включихме много млади хора, но в основните послания и предизборната ни програма корекциите са минимални и предимно надграждащи досегашните ангажименти.

- Много анализатори казват, че сега се намираме в много различна ситуация - имаме политическа, ценова и здравна криза. Коя е най-належаща за оправяне?

- Със сигурност здравната, защото животът е по-важен от изборите. Резултатите, които медиите обявявате всяка сутрин за брой заразени и починали, са много обезпокоителни. Проблемът е, че се насложиха няколко вида кризи - както здравната, така и ценовата, икономическата и политическата. Трябва да приоритизираме здравната криза и заедно да преодолеем биологичната война, която в момента се води в България.

- Ваксини има, а хората не се имунизират. Какви грешки допусна служебният кабинет и какви вие, докато управлявахте?

- Когато започна кризата бяхме в коренно различна ситуация. Нямаше достатъчно ваксини и информация за вируса, за хода и развитието на болестта. В момента имаме избор от ваксини, което в много други европейски държави не е възможно, но и пълна липса на комуникация и информация за ползата и необходимостта от ваксините. Бяха изпуснати няколко месеца през лятото. Тогава се говореше само как трябва да бъде изчегъртан ГЕРБ. Представяше се розова картина за развитието на пандемията вместо да се използват активно тези месеци и всеки ден да се комуникират ползите в различните професионални общности - сред лекари, учители, социални работници и държавната администрация. Всички, за които притежанието на зелен сертификат е важно за начина им на работа. Направи се опит зелените сертификати да се въведат за една нощ - от днес за утре, но без никаква подготовка и без да бъдат информирани хората за всички рискове и възможности. Грешката, която допусна служебният кабинет, беше, че пропиля лятото в реваншизъм и изчегъртване вместо да подготвя здравната система за есенно-зимния сезон и да направи така, че повече хора да се ваксинират. Трябваше да се достигне 50 000 имунизирани на ден. Само така през октомври можеше да се въведат зелените сертификати без проблем. Трудно бих се съгласила с твърденията, че е имало големи грешки по време на нашето управление, тъй като за всички ни пандемията беше съвършено нова. Днес ситуацията е друга и място за оправдания няма.

- Два парламента без кабинет доведоха до трети избори. Вярвате ли, че сега ще е различно?

- Трябва да бъде различно. Длъжни сме да направим усилие, за да може следващият парламент да излъчи стабилен редовен кабинет. Това е изключително важно не само защото хората имат нужда от сигурност и се надяват да продължи нормалният ритъм на живот, но и защото, ако още един парламент не излъчи кабинет, това ще е сериозна заплаха за демокрацията. Може да доведе до сериозно разклащане на доверието на българите в парламентаризма и да даде силен тласък на дебата за президентска република. Нещо, от което държавата би пострадала много в стратегически план.

- Социолозите показват, че няма как победителят на изборите да управлява сам. Отново стигаме до думата "коалиция". Стана ли тя мръсна, когато говорим за политика?

- Не мога да се съглася, че думата "коалиция" е мръсна за политиката. Напротив. Не трябва да допускаме това да се случи. Все повече в бъдеще политиките ще трябва да се провеждат в сътрудничество, в диалог и взаимен компромис. Трябва да се търси пресечната точка на интересите на различни групи хора. Не трябва да се търси повече конфронтация, а начин за обединение зад цели и продължаване напред. Видяхме, че разединението и размахваните юмруци водят до задънени улици. Това е погрешна позиция, която само влошава ситуацията и вече не се приема от избирателите.

- Кои партии можете да припознаете като близки?

- Нека оставим тези теми и въпроси за след изборите. В момента всички са заети да покажат собствените си конкурентни предимства. Винаги сме заявявали, че потенциални партньори търсим предимно в партиите от ЕНП формата. Това за нас е най-нормалното политическо поведение.

- С "Демократична България" имате допирни точки, но те не искат да преговорят с вас. Как си го обяснявате?

- "Демократична България" имат определи фиксации върху личности и една мантра за съдебната реформа. Това в крайна сметка ги отчуждава от политическия дебат. Вместо да се води диалог за промяната на България - какво да се прави в областта на икономиката, образованието, социалната политика, здравеопазването, енергетиката и т.н., непрекъснато се говорят едни и същи неща на персонално ниво. Коментират се политически клюки и кой е по-лош. Да се намери кой е най-лошият и кой е най-виновният с нищо не подобрява положението на хората и не поощрява желанието им да живеят в по-добра България.

- Очаквате ли да сте отново първа политическа сила и бихте ли подкрепили правителство с друг мандат, ако не можете да съставите собствен кабинет?

- Социологическите проучвания към този момент показват, че ГЕРБ ще е първа политическа сила. Нека все пак да не бързаме да правим изводи. Ще работим съвестно и съзнателно до края на тази предизборна кампанията, за да покажем, че нашите решения са най-разумни и балансирани. Отворени сме за диалог дори с опонентите ни. Важно е България да се развива и да върви напред. Доказахме нашето държавническо отношение и че можем да носим отговорност още миналата година, когато не се поддадохме на провокациите и протестите, а довършихме мандата. По този начин осигурихме действащо Народно събрание в момент на криза. Имахме възможност да предлагаме законни и работещи решения за българските граждани. Що се отнася до това дали бихме подкрепили правителство с друг мандат - стига да имаме достатъчно уверения, че ще е полезно за България и би я извело от криза, бихме могли да обмислим подобен вариант.

- Виждате ли пропуски в социалната система от служебните кабинети. Добавките към пенсиите продължават до Нова година? Как да се помогне на социално слабите в тази ситуация, в която се намираме?

- Изразихме много ясно нашето становище, че служебен кабинет, който не е избиран от никого и не носи отговорност пред избирателите, не би следвало да прави резки движения и да взима стратегически решения за пенсионната система. Още повече, че не видяхме средносрочна финансова прогноза за страната. Тоест, не знаем какво биха означавали за страната промените, които бяха предприети за пенсиите в следващите 2-3 години, по какъв начин това ще се отрази на финансовата макрорамка и на възможностите България да поеме всички тези разходи. Факт е, че пенсиите бяха повишени и от 1 януари 2022 г. ще бъдат изчислени с нов индивидуален коефициент за действителен трудов стаж. Добавките към пенсиите ще се трансформират - от 120 лв. на средно 84 лв. Със сигурност ще има недоволни. Предвиждам, че в следващото НС и особено при приемането на бюджета за 2022 г. отново по темата "пенсии" ще има ожесточени дебати и дискусии. Що се отнася за социално слабите - подкрепяме предложението за социална помощ до линията на бедност за социално слабите пенсионери. В нашата предизборна програма сме предложили изцяло нова система за социално подпомагане, която много по-ефективно и целенасочено да подпомага нуждаещите се за покриване на нуждите им. Тя ще се основава на линията на бедност, а не на гарантирания минимален базов доход, както е в момента. Предложили сме и Кодекс за социална закрила, който да обедини цялото законодателство в социалната сфера и да даде по-широк обхват на мерките за подкрепа.

- Много партии настояват за промени в пенсионния модел, защото определено хората от третата възраст са най-уязвими. Какво предлагате вие?

- По време на управлението на ГЕРБ минималната пенсия непрекъснато се увеличаваше. Беше 140 лв. през 2009 г. Стана 175,7 лв. през 2017 и достигна до 300 лв. през 2021 г. Благодарение на добавките от 50 лв. за всички пенсионери фактически се покачи на 350 лв. В последното НС гласувахме 50-те лв. да се увеличат на 120 лв., но настояваме за бъдещи стратегически, а не ситуационни решения за пенсиите и пенсионната система. Бяхме против да участваме в скритата предизборна пропаганда на кандидата за президент Румен Радев и в тази на бъдещ политически проект, за който бившия служебен финансов министър отричаше, че съществува. Днес обаче Асен Василев се явява на избори. Припомням, че нашето правителство подписа и национално тристранно споразумение със синдикати и работодатели за въвеждане на общ подход за повишаване на основните параметри на приходите и разходите в държавното обществено осигуряване по метода на т.нар. "швейцарско правило". Прилагането му трябва да става за минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, земеделските производители и тютюнопроизводителите, след като достигне равнището на МРЗ за страната.

- ГЕРБ подкрепя проф. Анастас Герджиков в изборите за държавен глава. Защо го подкрепихте и какъв развой очаквате?

- Подкрепихме го, защото е способен да комуникира и да обединява. Да търси общото, а не да разединява и да размахва юмруци. Напротив, той има достатъчно голяма ерудиция и опит да убеждава с думи и да бъде мост между различните политически партии и субекти. Да може да търси общото кратно и да тласка страната напред. Изключително важно е да се намери добър медиатор. Човек, който може да организира мира, а не който да ръководи войната в България.