"Демократична България" обжалва във Върховния административен съд /ВАС/ решението на ЦИК, която отказа образуването на още две секции във Великобритания за парламентарните избори на 11 юли. Това съобщиха от политическата формация.

ЦИК е решила, че няма да бъдат откривани секции в Телфорд и Нортхемптън, а също така отказа да включи подадените заявления за Слау в списъка на секция в Лондон /Ийлинг 3/. Така секциите във Великобритания остават 135.

"С обжалваното решение ЦИК пряко уврежда правата и законните интереси на лицата, подали заявления за гласуване в съответните места, като на практика препятства упражняването на правото им на глас, което е конституционно гарантирано", се посочва в жалбата на "Демократична България". Според нея се увреждат и правата на политическите партии, защото ограничава възможностите на българите на тези места да гласуват.

В Телфорд са подадени 72 заявления, а в Нортхемптън - 42. Заявленията са подадени в сроковете, предвидени в Изборния кодекс. Изпълнени са и другите изисквания за откриване на задгранична секция.

"Местните общности имат готовност и с предложения за членове на избирателната секция, осигуряване на изборно помещение и са осъществили контакт с посолството на България в Лондон", се посочва в жалбата.

От "Демократична България" смятат, че ЦИК няма право на преценка по целесъобразност. Тя е длъжна при наличие на повече от 40 заявления да образува избирателна секция.

В Слау има 46 подадени заявления, но местната общност няма готовност за осигуряване на помещение и не е влязла в контакт с посолството на България. Представителите на Слау би трябвало да бъдат включени в предварителния списък в близкия Лондон /Ийлинг 3/. С решението си ЦИК обаче отказа, което може да доведе до проблеми в изборния ден.

"Недопустимо и незаконосъобразно е ЦИК да не приложи императивни разпоредби на Изборния кодекс. Това нарушение е съществено по своя характер, доколко съществено нарушава правата и интересите на засегнатите граждани и политически субекти, регистрирани за участие в изборния процес", смятат от "Демократична България".