Рекорден брой секции в чужбина ще бъдат открити за извънредните парламентарни избори на 11 юли - 791. Те ще бъдат разположени в 68 държави, реши Централната избирателна комисия.

Големият брой места за гласуване зад граница се дължи на последните поправки в Изборния кодекс, според които пада ограничението за техния брой в чужбина.

Най-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания - общо 135. Следващи по брой ще са те в Турция - 121. В Германия ще бъдат разкрити 116 секции, в Испания - 67, в САЩ - 58, в Гърция - 32, в Италия - 28.

Продължават постъпките на МВнР пред германските власти за разрешение да се открият избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства. Поради това, че към момента такова разрешение все още няма, тези избирателни секции се обявяват в настоящото решение на ЦИК под условие и няма да има възможност да бъдат открити, ако до 30 юни 2021 г. германските власти не дадат разрешение.

Преди два дни говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че досега има 72 000 подадени заявления за гласуване в чужбина, което е с около 15-16 000 по-малко в сравнение с вота през април.

Предстои да бъде уточнено какъв ще бъде броят на членовете на секционните комисии в чужбина. За целта предстоят консултации с политическите сили на 22 юни.

Има обаче държави, в които България има дипломатическо или консулско представителство, но там няма да се разкриват секции заради военни конфликти, сложна епидемична обстановка и тежки ограничителни мерки. Това са Ирак, Сирия, Палестина, Либия, Йемен, Етиопия, Афганистан, Пакистан, Индия, Индонезия, Виетнам, Монголия, Казахстан, Узбекистан. ЦИК публикува мотивите защо е взето това решение. 

За първи път тази година във всички секции с над 300 души ще се гласува само с машини. До няколко дни се очаква да бъде подписан договорът за доставка на допълнителни 1500 броя.