По повод изказани днес в медиите твърдения за неправомерно използвани от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политици, преди проведените на 4 април 2021 години парламентарни избори, в ДАНС е разпоредена вътрешна проверка за изясняване на изнесената информация. Това съобщиха тази вечер от агенцията в лаконично съобщение.

По-рано днес съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов съобщи, че 32 политици от формацията, както и от "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!", са били подслушвани след Нова година, включително по време на предизборната кампания. По думите му 12 от тях са подслушвани от "Вътрешна сигурност" на МВР, 12 - от ДАНС, а останалите 8 - от ГДБОП.

Според него обект са били противници на ГЕРБ, включително водачи на листи.

"Явно им е трябвала информация за това какви действия предприемат партиите преди изборите", каза още Атанасов.

Той призова служебния вътрешен министър Бойко Рашков да разпореди проверка.

В отговор обаче той коментира пред журналисти:

"Този въпрос не е елементарен. Има една служба в държавата, която трябва веднага да се задейства и да извърши проверки - Националното бюро за контрол над СРС-тата. Да бъдат така добри да се самосезират. Министърът на вътрешните работи няма как да върши тяхната работа".

Самият Рашков ръководеше бюрото от 2013 до 2018 година.

Днес Огнян Стоичков, който е член на бюрото, коментира пред "Сега", че казусът с твърденията на Атанасов ще бъде обсъден на заседание на колективния орган.

"Достатъчно е притеснителна тази информация, която е изнесена по медиите, така че ние ще подходим внимателно", добави той.

Служебният министър пък заяви пред изданието, че е разговарял с шефа на "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков и той е отрекъл дирекцията да се е занимавала с подслушване на политици.