"32-ма души от "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания. 12 от тях са подслушвани от "Вътрешна сигурност" на МВР, 12 - от ДАНС, а останалите 8 - от ГДБОП", това обяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред "Сега", след като по-рано призова служебния вътрешен министър Бойко Рашков "да извърши щателна проверка" срещу кои хора са били използвани СРС-та през последните три седмици.

По думите на Атанасов той и другият съпредседател на ДБ Христо Иванов например били разделени - всеки от тях е подслушван от различна служба.

Според неговата информация придобитите с тези СРС-та материали, дешифрирани на хартия, миналата седмица са нарязани с шредери и унищожени във "Вътрешна сигурност".

"Все пак има две места, на които няма как да няма следа за СРС-тата. Едното е в съда, където се съхранява регистър на разрешенията за прилагане, а другото място е в ДАТО и ДАНС, която има самостоятелно звено за прилагане на СРС.

Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов каза пред изданието, че на 17 май е подал заявление до Националното бюро за контрол на СРС-тата да получи информация дали е бил подслушван неправомерно. На въпрос защо го е направил, той отговори, че имал предупреждения от много хора, че е подслушван.

Според Атанасов не е изключено Костов да е един от тези 32-ма политици и е възможно да е подслушван, за да се следи дали и какво съветва коалицията преди изборите.

Огнян Стоичков, който е член на Националното бюро за контрол на СРС, че казусът с твърденията на Атанасов за подслушвани политици ще бъде обсъден на заседание на колективния орган.

"Г-н Рашков трябва да разкрие и имало ли е незаконно подслушване на политически фигури, той е специалист в областта на СРС-тата. Не мога да говоря за реваншизъм. Не е това основната функция на служебното правителство - да прави смени и рокади, но те са наложителни. ДБ няма свои представители в служебното правителство. Това го казвам категорично. За мен успехът на служебното правителство се състои в неговата неутралност", обяви Христо Иванов вчера.