Първият разговор беше между мен и Димитър Главчев, който, очевидно, не е е могъл да се сработи с външния министър Стефан Димитров, когото освободи, коментира в кулоарите на парламента предложеният за служебен външен министър Даниел Митов, който е и заместник-председател на ГЕРБ.

По думите му премиерът е търсил възможност да направи така, че да гарантира ясно външна политика, опряна на ясен проевропейски и проатлантически профил на човек, който със сигурност ще следва подобен тип политика.

Служебният премиер се обади първо на мен, консултирал съм се с лидера на партията, получих пълна подкрепа от Борисов, уточни Митов, цитиран от БТА, и добави, че е готов да поеме поста.

Той отбеляза, че е разочарован от колегите си от ПП-ДБ, защото "логиката на техните изказвания следва изцяло логиката на президента Радев".

"С промените в Конституцията логиката за съставяне на служебни правителства беше променена. Тя зависи изцяло от министър-председателя. Ролята на държавния глава е различна. Главчев трябва да търси подкрепа от партиите в парламента. ПП-ДБ трябваше да защитят конституционните промени", коментира още Митов и добави:

"Ако президентът реши да подпише указа, спокойно може да кажем, че ГЕРБ поема отговорност за външната политика на страната, но постът не ми е самоцел".

По думите на Митов това ще е тест за политическата и външнополитическата ориентация на държавния глава, а аргументът, че се застрашава подготовката на изборите в чужбина, ако се назначи партиен министър, е нелеп.