Приоритет на бюджета е развитието на регионите, а не само на големите центрове. В него са поставени определени приоритети, които ще бъдат финансирани и се прекратява практиката "за всички по-малко", заяви финансовият министър Петър Чобанов пред депутатите, цитиран от БГНЕС.

Бюджет 2014 предвижда икономически растеж, инфлация и дефицит от 1.8% Дългът ще е 18 млрд. лв., а фискалният резерв - 4.5 млрд. лв.

Показателите на проектобюджета

Правителството залага на реализиране на публична инвестиционна програма на конкурентен принцип за регионите на обща стойност 500 млн. лв. Чобанов обясни, че парите ще са на централно управрение и за тях ще се кандидатства от отделните министерства.
Приоритет ще имат проектите с висока работна сила и използването на български материали.

Чобанов се похвали с намаляваме на данъка по лихвите от 10% на 8%. В проекта за Бюджет 2014 г. очакванията за ефекта от този данък е за 66 млн. лв. консервативно, но може да стигне и до 68 млн. лв. и то при 8% данък, уточни министърът Чобанов.

За образованието е отреден допълнителен фонд от 100 млн. лв., който ще подпомага връзката му с пазара на труда, професионалното образование и ученето през целия живот. В социалната сфера ще се подкрепят домакинствата и бизнеса, децата и майките, възрастните хора и тези в неравноправно положение, посочи министърът.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев каза следното:

„Има риск от едно забавяне в ръста на икономиката. Риск пред бюджета е нестабилната политическа среда и едни предсрочни избори ще доведат до забавяне на икономиката и изпълнението на бюджета. Риск са и недобре формулираните реформи – особено административната такава. Категоричен риск е, ако приходните агенции не успеят да повишат събираемостта."

Министерството на икономиката и енергетиката ще развива четири приоритетни области, заяви министър Драгомир Стойнев при разглеждането на бюджета. Те са:
  • устойчиво икономическо развитие и конкурентоспособност - 351 млн. лв.
  • ефективно външноикономическо сътрудничество - 11.225 млн. лв.
  • устойчиво развитие на туризма и устойчиво - 4.34 млн. лв.
  • конкурентоспособно развитие на енергетиката - 62 млн. лв.
В Бюджет 2014 виждаме опит, макар и плах, за промяна на бюджетната философия, опит за максимално използване на възможностите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.
Според него сам по себе си бюджетът няма да доведе до значими промени в БВП.

Синдикатите не са доволни от политиката на доходите. Тя се ограничавала само до увеличаване на минималната работна заплата, смята Димитров.
Синдикатите не са доволни и от подкрепата за държавните предприятия. 

Депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов смята, че не е "не е ясно как и по каква методика ще се адресират 500-те милиона за програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Според него бюджетът ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши.

Заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Румен Гечев каза:

„С тези параметри сме отличници по отношение на фискалната политика."