Градският съвет на БСП-Пловдив настоява за незабавно напускане на партията от управленската коалиция. Разпространената позиция е в подкрепа на бившия министър на отбраната Стефан Янев и е приета единодушно още на 2 март, но е била оповестена на тържествено заседание по повод 144 години от Освобождението на България пред паметника на Скобелева майка на 3 март.

В нея се казва, че с гласуването на оставката на Янев БСП се е поставила в услуга на чужди интереси, които имат за цел да хвърлят България във война, и то директно на фронтовата линия.

"Светът е в тежка криза и в тази ситуация, в която сме на ръба на ядрен конфликт, е изключително важно да се търсят средства за намаляване на напрежението, а не за неговото ескалиране. Тези, които управляват страната ни, следва да се водят от волята на българския народ. Запазването на достойнството ни като граждани изисква от нашите политици да се придържат към волята на мнозинството българи, а не да водят сервилна политика в интерес на външни сили", пише в позицията.

От БСП - Пловдив, допълват, че са срещу всички опити на държавата ни да бъде замесена в конфликта, който ще има непредвидими последици за националните интереси на България. И настояват подобни решения да бъдат подлагани на широко обсъждане в партията, като заявяват, че липсва диалог между националното ръководство и партийните структури.

"Крайно време е подобни решения да бъдат подложени на широко обсъждане в партията, защото едноличното ръководство на Корнелия Нинова е на път да заличи БСП от българския политически живот... Последните действия на парламентарната група за определения път демонстрират пълно пренебрежение към волята на социалистите. БСП няма място в една ползваща се с подкрепата на ГЕРБ коалиция на апологети на войната", допълват в позицията си пловдивските социалисти.

Позицията за напускане на управляващата коалиция се поддържа и от председателите на общинските структури на партията в Пловдивска област.

"Ако ръководството на партията не иска да се покрие с позора от въвличането на България във военен конфликт, то трябва час по-скоро да инициира напускането на тази позорна коалиция", завършват в писмото си от БСП - Пловдив.

Позицията на социалистите от Пловдив бе публикувана на сайта на градската организация в и във фейсбук.

"Това е гласът на градската партийна организация, който категорично не е съгласен с остраняването на министър Янев от поста му министър и изразява своето притеснение за бъдещето на страната ни, тъй като оставаме с усещането че, Министерски съвет не обслужва сто процента българския интерес. БСП-град Пловдив изразява позицията си, че сме миролюбива партия и държим на това по мирен начин да се решат проблемите, а не да се въвежда държавата в такъв военен конфликт. Според нас, колкото по-своевременно БСП напусне управляващата коалиция, толкова по-голям е шансът да се съхрани като партия, защото и резултатите от последните проучвания показват, че за пореден път БСП ще понесе негатива на управлението", каза Атанас Петков- зам.-председател на ГС на БСП- Пловдив, цитиран от БНТ.