Националният съвет на БСП наложи на члена на НС на БСП Калоян Паргов наказание - временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година. В 17 часа приключи гласуването на членовете на НС, като решението бе взето със 125 гласа "за", 41 "против" и 2 "въздържали се", съобщиха от пресцентъра на партията. 

Паргов е освободен от длъжността председател на Градската организация на БСП-София.

До решението се стигна, след като група социалисти от БСП-София изпратиха писмо с искането Калоян Паргов да бъде наказан заради участието на групата на БСП в Общинския съвет за скандалната сделка за осветлението в столицата. Въпреки, че бяха събрани необходимите гласове още вчера, този следобед изтече крайният срок за тези, които не бяха гласували.

Пред БНР Паргов определи обвиненията като нагласени.

"Казусът приключи. Начинът, по който се случва това, е порочен, недемократичен и е в разрез с прокламираната демокрация в БСП, която не дава право дори на този, който бива обвиняван, да може да се защити адекватно. Това е поредния лош сигнал, който дава БСП, на фона на кризите, с които и ние сме призвани като партия да се справяме в момента", коментира той.

Подкрепа за Калоян Паргов са дали знакови имена от социалистите, като Анжел Вагенщайн и  проф. Андрей Пантев, както и 48 представители на творчески, научни и образователни институции и организации. Той им благодари и коментира: 

"Аз ще продължа да се занимавам с политика, ще работя за лявото, в което БСП отново да играе полагащата й се основна роля. Онази БСП, която отново да печели избори, да привлича членове и симпатизанти. За БСП, която да наложи нейните леви политики в управлението на България. Това е въпрос на желание и лични умения, а не на решение на някое ръководство на партията. Защото председателите са временни, те идват и си отиват. Колелото се върти..."

По думите му, Корнелия Нинова е водила битка с него в продължение на 2 години. "И като не успя да ме победи по правилата, реши да ме отстрани служебно", заключи Паргов. 

През седмицата и бившият говорител на служебното правителство Антон Кутев напусна доброволно Националния съвет на БСП поради задълбочаващите се политически различия с тясното политическо ръководство на партията.