БСП отказа премиера да предлага Тодор Тагарев за нов военен министър на мястото на Стефан Янев.

Номинацията за нов военен министър е на Драгомир Заков, съобщи Петков в кулоарите на парламента на идване за дебатите в пленарната зала по повод смяната на министъра на отбраната.

"Много съм щастлив да кажа, че Драгомир Заков потвърди късно снощи нашата покана. В българската сигурност няма по-подготвен от него", заяви Петков.

И отрече това да е резултат от вътрешен разнобой в управляващата коалиция.

"Не нямаше никакъв отпор от други институции, аз уведимох снощи президента. Нямаше никакъв отпор от други институции", закле се премиерът. 

Според информация на Dir.bg обаче смяната в последния момент е била заради съпротивата на БСП към кандидатурата на Тагарев.

Социалистите са провели инфарктно заседание на парламентарната група съвместно с Изпълнителното бюро в понеделник вечерта, на което депутатите са заявили, че ще гласуват срещу номинацията на Тагарев в парламента.

На партийната сбирка са присъствали и премиерът Кирил Петков заедно с вицепремиера Асен Василев. 

Пред тях социалистите са обявили Тагарев за "ястреб" и подчертали, че неговата номинация е абсолютно неприемлива за БСП, разкриха депутати от лявата група пред Dir.bg.

"Или сменяте кандидатурата на Тагарев за военен министър, или правителството пада", са заявили категорично на драматично заседание снощи депутатите от ПГ на "БСП за България пред премиера Кирил Петков.

Заради разнобоя в коалицията в 3 през нощта кандидатурата е била сменена, твърди и "Епицентър".

Предложението за Заков са направили от ПП, потвърдиха соцдепутати. 

По-късно в пленарната зала Кирил Петков представи кандидатурата на новия военен министър Драгомир Заков пред депутатите. Той започна директно с експозето си с новата номинация без да отвори дума защо сменя Стефан Янев.

"Драгомир Заков има широка експертиза в сферата на международната сигурност. Посланик Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него", заяви Петков и прочете биографията на дипломата ни, ръководител на мисията ни в НАТО.

Това провокира лидера на ДПС Мустафа Карадайъ да поиска аргументация за смяната на Янев, като подчерта, че това иска да чуе пленарната зала.

"Мотивите за оставката са, че никой министър на това правителство няма право да прави собствена политика през Фейсбук. Никой министър не трябва да се чувства, че той е залог на стабилността на едно мнозинство. И такива изказвания няма как да се търпят от този състав на МС. Искам ясно да кажа, че това правителство не може да бъде залог на който и да било. Имаме ясна политика, 4 партии, които го подкрепят, и решенията се вземат в този формат", заяви Петков.

"Българското правителство очаква, когато има загинали повече от 3500 от едната страна и също много жертви от другата, това се нарича война. Не се нарича някаква друга думичка, не, това се нарича война. А не да се говорят смекчаващи думи. Българският интерес не е да се снишим - не, това правителство ще работи на принципи. И когато вижда, че нещо нарушава международните закони, ще казваме ясно това, когато в една братоубийствена война има един насилник от едната страна и има от другата страна потърпевши", продължи Петков.

"Няма да позволим никой министър да се чувства, че може да прави собствено мнение по този въпрос. Ето защо аз поисках оставката на министър Янев.", мотивира се премиерът за смяната на Стефан Янев.

Преди това Кирил Петков се похвали колко души са били евакуирани снощи от Украйна.

Снощи, докато някои се упражняват по риторика, сме изнесли 190 човека от Киев", обяви в началото премиерът. Благодарение на Външно министерство успели да организират зелен коридор в координация с киевските полицаи. Автобусите са се движили на далечно разстояние един от друг, за да не бъдат обстреляни, ако ги объркат за военен конвой.

Предложеният кандидат за поста Драгомир Заков поема ръководството на българската мисия в НАТО през 2019 г. Преди това е бил директор на дирекция в Министерство на външните работи.

Преди да поеме поста е бил директор на дирекция "Политика за сигурност" в МВнР, работил е в мисията ни към ООН в Женева и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел. 

Заков е българският дипломат, който инициира и доведе до успешен край преговорите с Република Гърция за окончателното извеждане от Република България на противопехотните мини, останали на българска територия след трагичния инцидент в завод "Миджур" през 2014 г.

Заков е завършил Френската гимназия в София. Магистър по икономика, със специалност Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност. Има специализация и по инвестиционно планиране. Владее английски и френски език, ползва свободно руски език.