Депутатите от БСП ще поискат изслушване в парламента на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел за споразумението с Австрия за Шенген и връщането на мигрантите. Това оповести лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг в централата.

Тя показа и анекса към решението за частичното ни допускане в Шенген, където е записано само че България и Румъния няма да ограничават бройката бежанци, които им връща Австрия. В протокола е записано, че двете балкански държави поемат ангажимент за "незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност", цитира го соцлидерката.

Връщането ще става по Дъблинския регламент и новите правила, които ще го заменят след половин година. По същия регламент миналата година Австрия е поискала връщането на 193 човека у нас, като в България са върнати реално 113 души.

Нинова се позова на решение на парламента от 44-ото Народно събрание, в което се казва, България не може да подписва двустранни споразумения за приемане на мигранти.

"Имаше решение в парламентарната република. Питаме ви, уважаеми управляващи - уважавате ли българската парламентарна република? Борисов го помни много добре това решение", попита тя.

"Правителството внася дезинформация и си служи с фалшиви новини", обвини още Нинова, цитирана от БТА. Тя заяви, че правителството е излъгало и е поет такъв ангажимент за незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, на които България и Румъния носят отговорност, без никакво право на мнение по отношение на броя на хората, които ще дойдат тук. "Става въпрос за неограничен брой", твърди лидерката на социалистите.

"Заслужаваме пълноправно членство по въздух, вода и суша в Шенген. Това което направи правителството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са отстъпления от тази позиция, предателство на националните интереси и провал", посочи Нинова.